En junidag vid Råstasjön

Fågellivet runt Råstasjön blomstrar! På sidan närmast Arenastaden huserar fortfarande skrattmåskolonin och deras ungar verkar vara flygfärdiga nu, även om de fortfarande bär en fjäderskrud typisk för ungfåglar.

I motsatta ändan av sjön visade en svan stolt upp sina fyra ungar.

Även kanadagässen verkar frodas, de finns i talrika exemplar runt sjön och deras ungar har vuxit kraftigt under de senaste veckorna. Om man tittar noga på vissa av fåglarna så verkar deras vingar vara skadade, som i det här fallet då en så kallad skelettvinge har utvecklats.

Det här kan vara en effekt av näringsbrist som uppkommit i och med fågeln har blivit matad med bröd. I själva verket är bröd en olämplig föda för fåglar och experter som Stockholm Viltfågel Rehab går ut och varnar för att mata fåglar med bröd. Anledningen är att fåglarna blir så mätta på det näringsfattiga brödet att de slutar leta annan mat. Bristen på näring under uppväxten kan till exempel göra så att fåglarnas vingar inte växer korrekt och missbildningar uppstår. Bättre är att ge fåglarna korn- eller havrekross och då företrädesvis under vintertid, då det är svårare för fåglarna att hitta föda på egen hand.

Foto: Maria Thiessen

En tanke kring ”En junidag vid Råstasjön

  1. sophie woolley

    För låg fysisk aktivitet en orsak
    Änglavingar är ett obotligt anantomiskt syndrom, en missbildning på vingen, som drabbar sjöfåglar och innebär att de aldrig kan flyga.
    Förekomsten av missbildade vingar hos vattenfåglar anses öka vid överutfordring av näringsfattigt bröd.
    Andra riskfaktorer är alltför högt intag av protein, mineral- och D-vitaminbrist, samt för lite fysisk aktivitet.

Kommentarer är stängda.