En augustidag vid Råstasjön

Sensommaren har anlänt till Råstasjön. Skrattmåsarna har för länge sedan flyttat från vassholmen och svanungarna har vuxit sig stora nu.

På den norra sidan är det fortfarande lummigt och grönt, en och annan AIK:are syntes vimla på gångstigarna innan matchstarten på Friends.

I det sydvästra hörnet stod representanter för nätverket Rädda Råstasjön och diskuterade förslag till naturreservat med förbipasserande.

Nedanstående bild visar hur gränserna för Solna stads förslag skiljer sig åt jämfört med nätverket Rädda Råstasjöns förslag.

Nätverket Rädda Råstasjön menar att det även finns andra brister i Solna stads förslag. Det diskuteras till exempel att spänger ska kunna anläggas i den känsliga sumpskogen norr om sjön för att öka tillgängligheten till detta område. Experter menar dock att detta kan störa fågellivet i området, precis som så skedde när det placerades spänger i alkärret mellan Armégatan och Ängkärrsgatan i Huvudsta. Bättre vore i så fall att låta sumpskogen stå så orörd som möjligt i syfte att värna om naturvärdena vid Råstasjön.

En påminnelse, passa på att lämna synpunkter på förslaget som Solna stad har lagt fram! Det kan du göra fram till den 10 september, se Solna stads hemsida.

Foto: Maria Thiessen