månadsarkiv: september 2017

Hotell för insekter

Idag kommer ett antar volontärer sätta upp insektshotell runt Råstasjön för att ge våra minsta flygande djur bättre förutsättningar. I första hand är det tänkt att vilda bin och humlor kommer checka in.

Det är Solna och Sundbybergs naturskyddsförening som ligger bakom initiativet, som varit lyckosamt på andra platser i och utanför landet.

Föreningen kommer även sköta hotellen framgent som framgår av Solnas godkännande. Har du vägarna förbi Råstasjön i eftermiddag kanske du kommer att se hotellbyggarna.

En septemberdag vid Råstasjön

Fortfarande grönskar det vid Råstasjön, även om det finns små tecken på att hösten börjar smyga sig på. Råstasjön är ett omtyckt strövområde som ligger nära tät bebyggelse och även kommunikationer. Nu kan vi alla som uppskattar naturen vid Råstasjön glädjas åt att Solna stad äntligen planerar att göra området vid sjön till naturreservat.

Vid det sydvästra hörnet stod medlemmar ur nätverket Rädda Råstasjön och propagerade för nätverkets syn på hur ett naturreservat vid Råstasjön bör vara beskaffat. Nätverkets synpunkter har sedan tidigare skickats till Solna stad.

Passa på att ge dina synpunkter du också, på Solna Stads hemsida. I morgon, söndagen den 10 september, är sista chansen!

Foto: Maria Thiessen

Dags att ge dina kommentarer på förslaget om naturreservat vid Råstasjön

Under tre månader har intresserade Solnabor haft möjlighet att ge synpunkter på förslaget till naturreservat runt Råstasjön. De inkomna förslagen har hittills varit överväldigande positiva till att utöka reservatet enligt Rädda Råstasjöns förslag, samt att behålla naturen som den är idag.

Det är många som spenderar stor tid runt Råstasjön, och njuter av naturen som den är idag.

Se till att även du kommenterar Solna stads förslag, och här kan du läsa vad Rädda Råstasjön tycker om förslaget och hur reservatet ska utvecklas, det finns även en länk till sidan man ger kommentarer. Den 10 september är sista dagen att ge synpunkter.

Karina Eggert är en av dem som spenderar mycket tid vid sjön och delar med sig av sina bilder. Visst vill vi att denna miljö ska vara kvar, även efter det att reservatet bildats.

Foto Karina Eggert