månadsarkiv: oktober 2017

Solna vill köra bort en kändis från Råstasjön

Den 22 februari 2016 kom en dom Mark- och Miljööverdomstolen som stoppade allt byggande på strandskyddat område vid Råstasjön. Det innebär att området ska hållas fritt från byggnationer eller annat arbete som kan störa området. Man kan dock få dispens från strandskyddet om det är något speciellt som måste åtgärdas.

Förra hösten sade kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk, i en debatt i kommunfullmäktige att inte ett enda träd skulle röras innan allt är klart med bildandet av naturreservatet.

Trots detta togs ett träd som hade en mistel i sig ner, och det gjordes utan att begära dispens från artskyddet.

Nu har samma avdelning på Solna stad begärt att få göra stora arbeten runt gångvägen vid sumpskogen på norra sidan av sjön. I samband med detta har en begäran om dispens från strandskyddet lämnats in, och den har blivit godkänd av en tjänsteman på delegation. Det är förvånande att detta sker i tystnad, det verkar som att Solna fortfarande inte kan lämna Råstasjön i fred.

Det är mycket förvånande att denna dispens getts då den berömda Vattenrallen har kommit till platsen och det är inte tillåtet enligt artskyddsförordningen att förstöra/störa levnadsmiljöer m.m. för en art som finns i så liten utbredning i ett område/region.

Solna tog först ner en mistel, och nu vill staden köra bort de mest kända innevånarna vid Råstasjön, vattenrallen. De som är vid sjön är helt unika och lockar fågelintresserade personer från hela Europa eftersom fåglarna som normalt är väldigt skygg här visar upp sig på nära håll och tom kommer fram och äter ur handen.

Det är dags för Solna att hantera Råstasjön med respekt. Det är inte OK att ta beslut på tjänstemannanivå utan att flagga upp dessa beslut till politikerna som sitter i nämnderna. Rädda Råstasjön förutsätter att Solna inte genomför detta arbete då det skulle skrämma bort den unika vattenrallen för gott.

Jonathan Stenwall blir uppvaktad av vattenrallen

Kampen om Råstasjön går vidare

För snart två år sedan fällde Mark- och Miljööverdomstolen sin dom, som ledde till att den planerade byggnationen vid Råstasjön stoppades. Innan jul är planerna att Solnas kommunfullmäktige ska fatta beslut om Naturreservatet, men det förslag som ligger är alldeles för litet.

Fågel- såväl som växtarterna har minskat allteftersom Råstasjön har förlorat en hel del omgivande mark. Naturreservatet måste sträcka sig ända ut till Råsta strandväg, Evenemangsgatan, Vintervägen och Sjövägen. Den gräns Solna kommun har satt för naturreservatet kommer annars att betyda att fler arter går förlorade. Buffertzoner ända ut till nämnda gator måste ingå i reservatet för att fåglar, växter, insekter och övriga djur ska kunna finnas kvar i den omfattning som de finns idag. Reservatet blir annars utarmat. 

Att lägga ut spångar i våtmarken är helt fel. Det skulle förstöra den lilla våtmark som finns, och fågel- såväl som växt-, insekts- och fladdermusarter skulle gå förlorade. Solna kommun har fått inspirationen till spångar genom att jämföra Råstasjön med skyddade områden med avsevärt större yta. Den jämförelsen är helt förkastlig.  Hjälstaviken, Fysingen och Angarn, för att nämna några exempel, har för det första inte spångar i känsliga sumpskogar. För det andra är dessa områden stora och går inte att jämföra med det lilla område som Råstasjön utgör.

Vi i Solna har en bra artikel om detta som kan läsas här