månadsarkiv: januari 2018

Samling för Vasalundsparken 21 januari 2018

Vasalundsparken är ett omtyckt och välanvänt grön- och rekreationsområde mellan Råsundavägen och Dalvägen, intill Råstasjön. Den direkta närheten till Råstasjöns rika ekosystem gör att parkens naturmark och bestånd av äldre ekar utgör en värdefull del av den gröna kilen, som blir allt viktigare i takt med att Solna exploateras i snabb takt. Vasalundsparken är dessutom ett lättillgängligt stycke närnatur, ett populärt område för utflykter sommartid och pulkaåkning på vintern.

Nu planerar Solna stad att i samband med byggplan som innefattar bostäder, kontor och en förskola att bredda Dalvägen från dagens 15 till 21,5 meter. Det skulle innebära att 1400 kvadratmeter naturmark hårdgörs och att tolv uppväxta träd, varav tio ekar, tas ned.

Rädda Råstasjön och Naturskyddsföreningen tog initiativ till ett första informationsmöte runt det som planeras hända med Vasalundsparken. En park som det under samrådsmötet sades skulle naggas lite i kanten.

Solna stad tänker asfaltera en yta på 1400 kvadratmeter mark som i den gällande detaljplanen för området är klassad som ”park”. Är det lagligt? I Plan- och bygglagen står följande:

I sådana fall då man avser att ändra ändamålet för markanvändningen definitivt, det vill säga ändra huvudsyftet med den gällande detaljplanen, bör detta ske genom att den gamla planen ersätts med en ny detaljplan. (jfr prop. 1990/91:146 sid. 48)

Parker i städer behöver vi för att få kontakt med naturen, för rekreation och återhämtning. Träden fyller många funktioner i en stad – de tar upp vatten, renar luften och är viktiga för den biologiska mångfalden. Människor som hör fågelsång och rör sig bland träd, särskilt lövträd, känner mindre stress och oro. Detta är huvudsyftet med parkmark och det är därför det enligt detaljplanen är olagligt att använda marken till helt andra ändamål.
Vi som var på plats kräver att Vasalundsparken får ett permanent skydd, och att Solna tar fram en skötselplan för att främja och förstärka parkens natur- och rekreationsvärden.

 

 

Det var dock glädjande att se att våra fåglar vid Råstasjön äntligen fått ordentligt med öppet vatten. Tack Vattenfall för att ni fixade det.

Fortsatt strid om Råstasjön – SVT Stockholm

SVT hade i dagens morgonsändning ett reportage om naturreservatet vid Råstasjön. Så här inleder SVT sitt reportage:

Efter många års kamp mellan naturvänner och kommunen har Råstasjön i Solna utsetts till naturreservat. Men trots att kommunen nu fredar sjön är många återigen kritiska, nu till reservatets utformning.

– Det är ett rent PR-jippo, när man gör det här istället för att göra ett ordentligt reservat med buffertzoner, för att skydda området mot framtida förbyggelse, säger Lars-Ove Löf ur nätverket ”Rädda Råstasjön”.

Gruppen har stridit sedan 2012 då Solna kommun tillkännagav sina planer om att bygga 1.800 bostäder nära sjön.

Förslaget bantades till 700 bostäder men ivriga motståndare drev fallet ända upp i mark- och miljööverdomstolen där alla planer på bostadsbyggnation inom strandskyddsområdet krossades.

Läs resten av reportage här, och se på video nedan. Först reportaget från morgonen, sedan det från 18:30 sändningen.

Magnus Persson säger i det senare reportaget att han tycker det är en bra avvägning att enkelrikta Sjövägen. En väg som går rakt igenom Solnas nya naturreservat. Vi har lagt till en film sist i detta inlägg som visar på hur det såg ut på Sjövägen i augusti 2016, det har inte blivit bättre – och detta är Solnas styrande stolta över (det är genomfart förbjuden 16-18).



Skydda Vasalundsparken!

Vasalundsparken är ett omtyckt och välanvänt grön- och rekreationsområde mellan Råsundavägen och Dalvägen, intill Råstasjön. Den direkta närheten till Råstasjöns rika ekosystem gör att parkens naturmark och bestånd av äldre ekar utgör en värdefull del av den gröna kilen, som blir allt viktigare i takt med att Solna exploateras i snabb takt. Vasalundsparken är dessutom ett lätttillgängligt stycke närnatur, ett populärt område för utflykter sommartid och pulkaåkning på vintern.

Nu planerar Solna stad att i samband med byggplan som innefattar bostäder, kontor och en förskola att bredda Dalvägen från dagens 15 till 21,5 meter. Det skulle innebära att 1400 kvardratmeter naturmark hårdgörs och att tolv uppväxta träd, varav tio ekar, tas ned.

Vi kräver nu:
1. Att breddningen av Dalvägen stoppas. 21.5 meters vägbana motsvarar en sexfilig motorväg, vilket är helt orimligt. De tolv träden är oersättliga och får under inga omständigheter avverkas. För att ge mer plats åt cykel och gångtrafik kan den befintliga vägbanan, trottoaren och gatuparkeringen omdisponeras.

2. Att Vasalundsparken ges ett permanent skydd som parkyta i detaljplanen för att hindra framtida exploateringar. Dagens och framtidens Solnabor samt de många tusen personer som arbetar i Arenastaden behöver tillgång till närnatur.

3. Att Solna stad tar fram en skötselplan för parken som innebär att natur- och rekreationsvärden i parken förstärks. Möjliga åtgärder innefattar träd- och buskplantering, proaktiv skötsel av äldre träd, plantering av blomsterängar och uppsättning av insekts- fågel- och fladdermusholkar.
Kom på söndag kl 13 och visa att du vill skydda parken från exploatering!

Vi samlas vid Dalgrillen på Dalvägen 5. Välkomna!

Isen lägger sig allt mer på Råstasjön

Det har inte varit speciellt kallt i vinter, men trots det så ligger isen på Råstasjön och skridskoåkarna är ute.

Men fortfarande så är de två omrörarna som ska hålla öppet vatten för våra vattenfåglar inte igång. Trots att dessa felanmäldes i början av december, och att Solna lovat att det ska knackas is manuellt för att hålla öppet vatten så började detta knackande först i måndags, 8 januari.

Det är inte acceptabelt att Solna beställer en tjänst, och sedan inte följer upp att den verkligen levereras.

Foto Lotta Quiding

Nu har vi ett läge där andfåglarna trängs i den lilla fickan med rörligt vatten vid utloppet av sjön. En plats som är känd för sitt smutsiga vatten med oändligt mycket skräp. Hur påverkar det gräsänder och andra?

 

I sydväst där bland annat hägrarna får sin fisk är det minimalt med öppet vatten, och i princip har änderna flytt fältet och kvar är bara kanadagässen. Bilderna nedan är tagna efter två dagar med minusgrader. Notera att det redan fryst till ny is där det knackats för et par timmar sedan.

Visst är det ett Vasst reservat som vi fått!

Isen brer ut sig allt mer

Bara kanadagässen vill vara kvar