månadsarkiv: april 2018

Träden i Vasalundsparken är räddade!

På en av de kallaste dagarna i januari ordnade Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Rädda Råstasjön och Vasalundsparkens vänner en manifestation för att protestera mot breddningen av Dalvägen och ingreppet i Vasalundsparken. Ett femtiotal tappra Solnabor kom till platsen för att protestera mot planerna på att 1400 kvadratmeter av parken skulle asfalteras och tolv träd, varav tio ekar, huggas ned.

Naturskyddsföreningen och flera andra föreningar och privatpersoner yttrade sig under både samråds- och granskningsprocessen, och krävde att parken skulle skyddas och träden räddas. I den nya version av detaljplanen som presenteras för byggnadsnämnden i nästa vecka är finns nu glädjande nog en del betydande förändringar:

”Breddningen av Dalvägen medför att cirka 348 m 2 parkmark längs Dalvägen kommer
att tas i anspråk. Delar av parkmarken, cirka 100 m 2 , är sedan tidigare hårdgjorda ytor.
Inga träd kommer att behövas tas bort. Ett träd ligger närmre än 1,5 m från Dalvägens
planerade nya läge och kan därför behöva särskilda åtgärder för att kunna bevaras.
Inom planområdet kommer nya träd planteras längs Dalvägen östra sida.”

Tack alla som engagerat sig för träden och parken! Vi är glada för det vi åstadkommit tillsammans, men kampen om Vasalundsparken är inte över på långa vägar. Naturskyddsföreningen kräver att denna viktiga del av Solnas gröna infastruktur får ett permanent skydd från framtida exploatering. Solnaborna behöver sina parker nu, mer än någonsin. Parker i städer är nödvändiga för att vi ska få kontakt med naturen, för rekreation och återhämtning. Träd fyller många funktioner i en stad – de tar upp vatten, renar luften och är viktiga för den biologiska mångfalden. Människor som hör fågelsång och rör sig bland träd, särskilt lövträd, känner mindre stress och oro.

Manifestation den 21 januari

Råsta gärde hotat igen

För tre veckor sedan var Rädda Råstasjön först med att rapportera om att SÖRAB planerade en återvinningscentral på Råsta gärde vid korset mellan Sjövägen och Råsta strandväg. Förra veckan var det även uppe i Solnas kommunfullmäktige som en enkel fråga. Alla partier i Solna har nu uttalat att de är emot en ÅVC på den platsen, och Solnas ordförande i kommunstyrelsen har skrivit ett brev till motsvarande i Sundbyberg. Brevet är bra skrivet.

Men nu har Sundbybergs planer på en driftdepå för sina fordon i stadsmiljö- och serviceförvaltningen, samt växthus. Dessa är tänka att ligga på samma plats som ÅVC planerades för, men med skillnaden att det blir väsentligt större område som kommer tas i anspråk och det blir permanent.

Driftdepån kommer med stor sannolikhet föra med sig utsläpp av olika oljeprodukter och annat giftigt. Vidare är planerna att lägga upp stora mängder med snö från Sundbybergs gator. Snö som då den smälter kommer rinna rakt ner i ån och vidare till Råstasjön.

För den som vill läsa behovsanalysen finns den här Fördjupad behovsanalys – driftdepå och växthus

Kan vi hoppas på en lika stark reaktion från våra politiker på detta hot, från såväl Sundbyberg som Solna.

Området längs bäcken är mycket viktigt för naturvärden i såväl Solna som Sundbyberg samt närliggande kommuner genom att det är den enda kvarvarande delen av spridningskorridoren mellan Råsta-Lötsjön och Järvakilen.

Platsen är mycket värdefull och här ska naturvärden förstärkas, inte förstöras. Utöver det direkta slitage från anläggningen och den kontamination av vattnet och marken som riskeras kommer en driftdepå också att genera mycket trafik, som kommer att skada det sårbara växt- och djurlivet längs ån.

Rädda Råstasjön kräver nu:

– Stoppa anläggningen av driftdepå vid Norra Råstabäcken!

– Restaurera och rena Norra Råstabäcken istället för att riskera att ytterligare kontaminera vattnet. Föroreningar från bäcken belastar Råstasjön som i sin tur går vidare till Brunnsviken.

– Förstärk områdets ekosystemtjänster och den gröna korridoren genom att anlägga dammar, diken och våtmarker enligt förslagen i naturinventeringen

– Ge området ett permanent skydd genom att utöka naturreservatet vid Löt så att det omfattar även ett stråk förbi Ör och Norra Råstabäcken

En aprildag vid Råstasjön

Våren börjar närma sig Råstasjön. I helgen har gångstigarna runt sjön fyllts av flanörer, fågelskådare, Pokémonspelare och nyblivna föräldrar med barnvagnar. Ett säkert vårtecken är att skrattmåskolonin nu är på plats på den lilla holmen, på östra sidan av sjön.

Det som är ovanligt för året är att isen fortfarande ligger kvar på sjön, mången skrattmås sågs trippa omkring på det för dem ovana underlaget.

Hägrarna har nu dragit vidare till sitt sommartillhåll vid Isbladskärret på Södra Djurgården, en enda individ stod kvar vid matningsplatsen och såg ut att vänta på något.

Inga blåsippor syntes ännu, det är för tidigt i den sena våren. När värmen kommer så poppar de säkert snart upp i backarna på norra sidan av sjön.

Foto: Maria Thiessen

Vi motsätter oss planerna att SÖRAB bygger en återvinningscentral i den gröna kilen som knyter Lötsjön/Råstasjön till Järvakilen

Vi, Naturskyddsföreningen och Rädda Råstasjön,  motsätter oss planerna att SÖRAB bygger en återvinningscentral i den gröna kilen som knyter Lötsjön/Råstasjön till Järvakilen. Om verksamheten etableras där finns en mycket stor risk att viktig biologisk mångfald försvinner i både Solna och Sundbyberg. Det aktuella området har varit oexploaterat tills några år tillbaka och borde ha återställts av Sundbyberg kommun. Vi kräver att skrota planerna till en återvinningscentral i kommunernas gröna hjärta och att göra Madenbäcken till naturreservat. Det finns andra platser för en återvinningscentral, men bara en plats för natur och rekreation mitt i tätorten:

” – Vi är positiva till att det finns en återvinningscentral, men denna placering är vi helt och hållet emot. Det måste vi vara, eftersom den är vid entrén till det alldeles nyinrättade naturreservatet och dessutom den känsligaste delen med sumpskogen.

Området är unikt och rikt utifrån den biologiska mångfalden, med flera rödlistade fågelarter, svampar och växter. Ytan där man vill placera återvinningscentralen är ’skräpmark’; den är grusad men inte anlagd. Även där har man enligt Naturskyddsföreningen hittat intressanta växter.

Viktigast för dem är att vårda sträckan längs Madenbäcken. Den är den enda kvarvarande delen av den så kallade spridningskorridoren mellan området vid Råstasjön och området med Järvafältet, Igelbäcken och Kymlinge.

– Växter och djur behöver ha grön infrastruktur längs en obruten sträcka för att kunna migrera. Om man skär av den delen minskar möjligheterna att röra sig mellan områdena. Det skulle vara ett väldigt hårt slag mot mångfalden, säger Linda Bell, Naturskyddsföreningen.”

Artikeln i Vi i Sundbyberg – https://www.stockholmdirekt.se/sundbyberg
Artikeln i Vi i Solna – https://www.stockholmdirekt.se/solna