månadsarkiv: maj 2018

Solna stad låter entreprenör lägga upp giftigt avfall vid Råstasjön

Ni som varit nere vid Råstasjön har nog noterat det gigantiska berg av sopsand från Solnas gator som läggs upp ett par meter från naturreservatet med bara Sjövägen emellan.

Sopsanden och dammet som skrapats upp från vägbanorna efter vintern innehåller tungmetaller, mikroplaster och giftiga partiklar från det översta lagret av asfalten (slitlagret), som rivs upp av dubbdäck. Sopsand ska hanteras som deponi och tas om hand i en anläggning särskilt avsedd för miljögifter.

Det är närmast ironiskt att Solna stad uppmanar boende att inte tvätta sina bilar på gatan med hänvisning till miljögifter som förorenar dagvattnet medan kommunen själva dumpar tonvis miljöfarlig sopsand så att sanden rinner rakt ner i öppna brunnar och Råstasjön, precis intill två nyligen inrättade naturreservat.

Detta säger Borlänge att de gör med det grus som sopas upp just nu från gatorna ”Gruset körs till Fågelmyra återvinningscentral där det sorteras. Det renaste gruset kan sedan användas som dräneringslager i tippen. Tidigare tvättades gruset, men det görs inte längre, det var inte speciellt ekonomiskt. Det är för mycket skräp och tungmetaller i gruset för att det ska kunna användas igen”