månadsarkiv: maj 2017

Musslor i Råstasjön och dess betydelse

Musslor är en viktig del i ekosystemet och hjälper till så vi får bättre vatten. En inventering som gjordes nyligen visar på att det baserat på beräkningar skulle kunna finnas upp till fem miljoner musslor i Råstasjön. Dessa kan filtrera över 230 miljoner liter vatten varje dygn. det motsvarar lite drygt halva vattenmängden i Råstasjön.

Det finns sju olika arter av sötvattensmusslor i Sverige, och det visade sig att två av dessa arter lever i Råstasjön, Större Dammussla och Allmän Dammussla. Den senare arten visste man tidigare inte om att den fanns i sjön. Råstasjön levererar i alla led, även under vattnet.

Solna stad har även skrivit om det.

Foto: Henrik Persson

 

Tyck till om naturreservatet – inklusive gränsdragningen!

Det är viktigt att vi alla deltar i samrådet kring naturreservatet. Och självklart är Pehr Granfalks påstående i lokalpressen – se tidigare inlägg på vår FB-sida och hemsida – att gränserna för reservatet redan är bestämda av kommunstyrelsen i december och inte kan debatteras, något som behöver bemötas. Flera företrädare för partier i fullmäktige, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har fört fram en helt annan inställning och menar att gränserna visst måste kunna diskuteras i samrådet.

Det här skriver man på Solna stads hemsida:

”Ta chansen och tyck till om naturreservatet kring Råstasjön! Området har ett rikt naturliv och är för solnaborna en viktig plats för vardagsmotion och friluftsliv. Föreskrifter och skötselplan för ett naturreservat har tagits fram och t.o.m. 10 september 2017 finns möjligheten att tycka till om förslagen. Det gör du enklast via https://www.solna.se/sv/boende-miljo/parker-och-gronomraden/naturreservat/samrad-tyck-till-om-det-nya-naturreservatet-vid-rastasjon/

Själv kommer jag klicka mig in där och kräva:

– Vidgade reservatsgränser, bortom strandskyddslinjen, och definitivt inga fler byggen i närheten av sjön. Arenastaden och de nya jättehöghusen har redan skadat tillräckligt.

– Inga spångar, inga avverkningar av träd (fälla ekar för att ”skydda tallar” t ex, nej) inga gym, inga lekparker. Folk – inklusive barn – vet hur de ska uppskatta naturen ändå, utan ingrepp.

– Omplantering på de områden som förstörts av byggbolagen med tillstånd av staden, tex betongstationsområdet m fl områden, fram till Evenemangsgatans trottoar.

– De förslag till underhåll som finns med måste få en budget, som det är nu är det bara en inriktning, inget åtagande.

– I övrigt: Låt området vara ifred såpass så att nuvarande flora och fauna räddas, samt utvidga naturreservatet där det går och ta bort Sjövägen för allmän trafik så att vi får ett sammanhängande reservat med Lötsjön.

– Gör om Råsta Kafé till ett kunskapscentrum om miljön, ett Naturens Hus.

Det här är punkter till ett rimligt upplägg av naturreservatet.

Henrik Persson

kontaktperson,

Nätverket Rädda Råstasjön

Naturreservatet vid Råstasjön – Vad vill egentligen de styrande

Nu kommer snart förslaget om hur naturreservatet runt Råstasjön ska utformas, men de styrande vill inte prata om storleken, utan bara hur det ska se ut. Henrik Persson säger ”Som jag förstår det har man dragit reservatsgränsen efter strandskyddslinjen. Vi i nätverket vill ha en buffertzon och bland annat återplantera på betongstationen. Med så snäva gränser infinner sig misstanken att kommunen fortfarande planerar att bygga bostäder vid sjön.”

Vidare, den föreslagna skötselplanen – offra inte hela norra sidan för 8 tallar! Rädda Råstasjön vill INTE ha spångar i skogen, men vi vill ha konkreta och budgetsatta förslag kring plantering av träd, bukar och blommor. Som det är formulerat nu är det till intet förpliktigande.

Läs mer om detta i Vi i Solnas artikel här.

 

En majdag vid Råstasjön

Råstasjön är omgiven av skir vårgrönska denna majdag då som vanligt mycket folk rörde sig kring sjön.

Svalörten blommar…

…och de första kullarna av fågelungar har presenterat sig. En stolt gräsandsmamma visade upp sina ungar…

…och kanadagåsfamiljen lät sig villigt fotograferas.

I det sydvästra hörnet stod representanter för nätverket Rädda Råstasjön för att diskutera gränserna för det planerade naturreservatet och hur Solna stads och nätverkets olika förslag skiljer sig från varandra.

Som tidigare sagts, det finns all anledning att fortsätta värna om naturområdet vid Råstasjön. Nyligen har Handelskammaren publicerat en rapport där de hävdar att ett halverat strandskydd gör det möjligt att bygga ytterligare 95.000 nya bostäder i Stockholms län, se artikel i DN. I rapporten pekar man på en del goda exempel på strandnära byggande som bland annat vid Hornsbergs strand där det tidigare fanns industrier. Man tar också upp Råstasjön som ett dåligt exempel och illustrerar detta med ett par bilder från grusplanen.

Det man däremot har missat är att detta område inte är permanent ianspråktaget och att Solna stad har krav på sig att återställa området till naturmark. Dessutom, ska det vara mening med att skapa ett naturreservat bör detta ha ordentligt tilltagna gränser och det är inte rekommenderat att bygga bostäder så nära inpå ett reservat.

Foto: Maria Thiessen