månadsarkiv: juni 2017

En junidag vid Råstasjön

Fågellivet runt Råstasjön blomstrar! På sidan närmast Arenastaden huserar fortfarande skrattmåskolonin och deras ungar verkar vara flygfärdiga nu, även om de fortfarande bär en fjäderskrud typisk för ungfåglar.

I motsatta ändan av sjön visade en svan stolt upp sina fyra ungar.

Även kanadagässen verkar frodas, de finns i talrika exemplar runt sjön och deras ungar har vuxit kraftigt under de senaste veckorna. Om man tittar noga på vissa av fåglarna så verkar deras vingar vara skadade, som i det här fallet då en så kallad skelettvinge har utvecklats.

Det här kan vara en effekt av näringsbrist som uppkommit i och med fågeln har blivit matad med bröd. I själva verket är bröd en olämplig föda för fåglar och experter som Stockholm Viltfågel Rehab går ut och varnar för att mata fåglar med bröd. Anledningen är att fåglarna blir så mätta på det näringsfattiga brödet att de slutar leta annan mat. Bristen på näring under uppväxten kan till exempel göra så att fåglarnas vingar inte växer korrekt och missbildningar uppstår. Bättre är att ge fåglarna korn- eller havrekross och då företrädesvis under vintertid, då det är svårare för fåglarna att hitta föda på egen hand.

Foto: Maria Thiessen

Nationaldagsfirande på Golfängarna

Det var en strålande nationaldag med flödande sol och mycket folk som besökte firandet på Golfängarna i vår grannkommun Sundbyberg. Nätverket Rädda Råstasjön var på plats med banderoll och flygblad om det planerade naturreservatet vid Råstasjön.

Jens Holm, riksdagsledamot och miljö- och klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, fick en pratstund med Linda Bell från nätverket Rädda Råstasjön och tillika nyvald ordförande i Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg. Kanske pratade de naturreservat, något som är ett aktuellt ämne i både Solna och Sundbyberg just nu.

Lokala politiker från Sundbyberg var på plats på Golfängarna. Liberalerna vill skapa ett naturreservat vid Golfängarna och Lötsjön, men däremot ingår inte området kring Madenbäcken – som har betydligt högre naturvärden – i denna plan. Det här blev det en hel del diskussioner om.

I Solna planeras som bekant ett naturreservat vid Råstasjön, men nätverket Rädda Råstasjön menar att det finns väsentliga brister i förslaget, se tidigare inlägg. Bland annat detta pratade Eva och Elsie om med förbipasserande denna fantastiska junidag.

Foto: Maria Thiessen

Lyssna på sakkunskapen och rädda Råstasjön

När Solnabon Annika Öhlund la upp denna bild, tagen i slutet av maj 2017, på Facebook kom det många kommentarer ”är det verkligen så lite grönt runt Råstasjön?”. Det verkar som många inte uppfattat hur hotat området är. Därför är insändaren till veckans Vi i Solna av Nätverkets Ann Bell verkligen aktuell.Ann Bell skriver: ”Först ska man bygga 1 800 lägenheter vid Solnabornas kanske mest älskade grönområde. Starka protester gör att man krymper bygget till “bara” cirka 800 lägenheter. Dock tycker man att bygge på strandskyddat område är OK och i juni 2014 röstar moderater, liberaler, centerpartister samt kristdemokrater för detta bygge. I februari 2016 stoppar Mark och miljö-överdomstolen alliansens byggplaner – man får nämligen inte bygga på strandskyddat område.

Så här i efterhand vill alliansen verka lite mer miljövänlig. En liberal politiker utnämner t o m sig själv till det kommande naturreservatets pappa. De många aktiva inom nätverket Rädda Råstasjön tar sig för pannan. De styrande uppvisar inte bara arrogans, utan också en okunnig klåfingrighet som tyvärr kan ställa till det för reservatet.”

Läs hela insändaren på Vi i Solna, den återfinns på sidan 10.

Har just du synpunkter på förslaget till Naturreservat som Solna kommit med, skriv gärna dina kommentarer här. Tyvärr vill de styrande inte ha ett öppet möte som del av samrådet.