månadsarkiv: januari 2014

Hägrarna lockar fotografer till Råstasjön

Jag gillar hägerfotografer för de skriver alltid på våra namnlistor och förfasar sig över de kommande byggplanerna. Några har kommit på den kreativa idén att ta ut fisken från lådorna och slänga den i luften så att hägrarna kommer närmare…

Nåja, det kanske är ett bättre sätt att mata hägrarna på. Jag kom på en annan idé, att googla på om någon har lagt ut sina foton på hägrarna vid Råstasjön och hittade till Roffe Anderssons blogg. Först trodde jag att det var nyligen han fotade hägrarna, men sedan såg jag bilderna från ännu ej rivna Råsunda Fotbollstadion och då förstod jag att de var tagna förra året. Observera att vattenrallfotande norrmannen som Roffe skriver om dök upp i år också…

Trevlig läsning.

Katarzyna

http://naturenochjag.wordpress.com/tag/hagrar/

Roffe_häger

Öppet vatten för våra fåglar i Råstasjön

Den propeller som rör om vattnet så det håller sig fritt trots minusgrader har gått sönder. När Solna skulle reparera den så fanns deras båt inte på plats, den var stulen. Nu är dock både propeller och båt på ingång så det ska repareras.

Hoppas de slår sönder isen så det blir öppet vatten igen. Ni kan väl kommentera status!

Kom och se mig

Vattenrallen är väl synlig nu när vintern har kommit och intresserade entusiaster flockas med kameror och kikare på den norra stranden med Vattenrall på Råstasjön. Ibland får man lägga sig på marken för att få en bra bild som Jonathan gör här.

fotograf_pa_magen

Maria

Bra uppslutning

Under torgmötet idag som Nätverket rädda Råstasjön ordnade i Solna Centrum spreds nära 500 flygblad. Stämningen var god, och många stannade för en pratstund.

12012120393_8240856b7f

Det var kallt på torget idag… Men det värmde när människor kom fram och gav sitt stöd. Tack alla ni som engagerar er! Det finns fler bilder här.

Nu ökar vi trycket – Torgmöte lördag 18 januari

För ett år sedan lade Solna kommun fram ett förslag om att bygga 1800 lägenheter runt Råstasjön. Efter en stark opinion mot förslaget, som bland annat skulle innebära att stora delar av bebyggelsen skulle ske på strandskyddat område. Landstinget var en av de som kritiserade förslaget hårt. Förslaget drogs tillbaka för att omarbetas. Solnas PR-apparat som är större än vår basunerade ut att Råstasjön är räddad. Detta är inte sanning.

Nu under 2014 kommer det ett nytt byggförslag från kommunen, och ni som varit nere vid sjön har nog sett de förberedelser man har gjort, utan att begära tillstånd.

Vi måste naturligtvis skydda Råstasjön med sin känsliga, artrika miljö som är en lunga som många av oss använder. Det kan inte vara rätt att förstöra en unik natur för att bygga lägenheter, lika lite som det för fyrtio år sedan skulle varit rätt att såga ner almarna i Kungsträdgården för att bygga en T-banestation. Alla vet att det gick utmärkt att bygga den på annan plats, på samma sätt måste opinionen se till att Solna och PEAB bygger sina lägenheter på annan plats.

Du kommer väl till vårt torgmöte på lördag med samling 12.00 vid Korv-Ingvars staty vid Solna Centrum och räknar med att hålla på en timme. Vi ska visa att Solnabor vill behålla Råstasjön.

korv-ingvar

Marie Mattsson

Har varit och fotograferat vid Råstasjön. Som vanligt är det bra modeller. Marie har lovat återkomma med några speciella bilder som vi kan publicera här på Rädda Råstasjön. Vi ser verkligen fram mot det.

Klicka på bilden för att se några januaribilder.

blogg-2576

Gröna områden har en positiv effekt

I en stor studie visar man på vikten av grönområden för att människor ska må bättre. There is evidence that people within an area with green spaces are less stressed and when you are less stressed you make more sensible decisions and you communicate better.

Kanske något som Solnas styrande skulle ta mer hänsyn till, snarare än att bara tänka på pengar. Klicka på BBC-bilden och läs lite mer om studien.

BBC

 

Känner du Frasse?

Frasse Fräs var namnet pappan fick medan modern, som blev kallad Fia, låg och ruvade. Fia och Frasse är Råstasjöns, och även bland världens, tyngsta flygande fåglar då de väger in sig kring 10 kg-strecket (hannar en bit över och honor en bit under). Med 10 kg tunga kroppar och ett vingspann kring hela 2 m är det inte konstigt att man ryggar tillbaka när de kommer hotandes med utbredda vingar och väsande näbbar.

Detta skriver Johan Lind om på sin blogg, och här finns hela historien. Varför kommer du inte till Råstasjön och ser efter. Om Solnas byggplaner realiseras så kanske de och många andra flyttar eller helt enkelt försvinner……du stöder väl oss!20130616-_mg_frasse-srgb-600px