Solna och Stockholm har dokumenterat hur de nu går all-in för att rädda den övergödda Brunnsviken, men är allt som görs verkligen så bra, eller är det bara skådebröd?
Det näringsämne som är begränsande för övergödning i Brunnsviken är fosfor. Totalt tillförs Brunnsviken 2500kg fosfor per år. Av detta är det 89% som frigörs från botten (2200 kg/år). Åtgärder för att drastiskt minska detta genom aluminiumfällning har utförts under 2019.
Enligt handlingarna bedöms det vatten som rinner ut ur Råstasjön bidra med 160kg fosfor per år. Den del som avses renas i den planerade dagvattendammen bidrar med totalt ca 14kg. Enligt handlingarna bedöms att dammarna kan fånga 50% av detta, totalt 7kg/år. I Solna stads åtgärdsprogram för Brunnsviken har reningseffekten skrivits ner till 40% av 12,8kg, dvs 5,1 kg.
Sedimentering av partikelbundna föroreningar redan sker i Råstasjön, som har en yta av ca 158 000m2 och en uppehållstid på ca 100 dagar. Att anlägga en ytterligare damm om 1000-2000m2, där vatten kan rinna igenom på en timme, har inte någon som helst påverkan på föroreningsmängden som kommer att lämna Råstasjön genom Råstaån till Brunnsviken.
Med tanke på att hela argumentet för att anlägga dammen är att förbättra kvalitén i Brunnsviken, med en belastning på 2500kg/år, och där man med en investering på ett par miljoner hoppas fånga 5,1kg/år, är beslutet att gå vidare med detta projekt under all kritik. Kostnaden för Solnas invånare är inte bara att en investering görs där den inte bidrar till att uppnå angivet syfte, utan även att den stora gräsmattan med flera äldre träd tas bort. Området används speciellt sommartid för spel, picnic etc. och man tar alltså med föreslagen damm bort en betydande möjligheten för invånarna att använda och njuta av det nyligen antagna naturreservatet runt Råstasjön.
Det är av stor vikt att all investering i miljöskyddande åtgärder görs på ett kostnadseffektivt sätt och med klara syften vad man hoppas uppnå och varför. Vidare måste påverkan på andra intressen som sker som ett resultat av åtgärden vara proportionerliga. Dagvattendammen vid Råstasjön uppfyller inte någon av dessa kriterier.