månadsarkiv: oktober 2019

Maktens Arrogans

Nu ska Solna bygga om och såga ner träd i Råstasjöns naturreservat, för att anpassa reservatet. Det är märkligt att ingenting görs för att återställa den mark som PEAB skövlat. Varför tala om ett ”olagligt dämme” (som byggdes för över 40 år sedan!) när kommunen egna olagliga vägar – Nisses stig och Sofies slinga- ännu inte tagits bort och återplanterats. Om Solna kommun verkligen vill värna om sitt naturreservat – som ju kom till därför att Rädda Råstasjön lyckades förhindra ett massivt bygge av bostadsrätter – så är det på tiden att man tar itu med egna illgärningar. Visa att ni är trovärdiga genom att återställa den skövlade marken! Därefter kan vi ta en förnyad diskussion om naturreservatets skötsel och framtid.

När nätverket Rädda Råstasjön och Solna-Sundbybergs Naturskyddsförening inbjöd till en manifestation vid sjön så var vi glada att hälsa två politiker, Magnus Persson (C) och Victoria Johansson (MP), välkomna. Tyvärr så visar deras insändare i Mitt i Solna att de inte alls lyssnat till de oroliga rösterna vid mötet. De har i stället – i vanlig ordning – kört på hårt i egen riktning och menar att mer än 40 träd måste fällas. Varför? Man har lyssnat på en ensam utredare, vars kärlek till just tallar gör att lövträd måste bort. Märkligt.

Märkligt är också att ett mycket viktigt ord saknas i er insändare. Det talas om vatten, fisk, träd (tallar förstås!) men FÅGLAR nämns överhuvudtaget inte. Ändå är det just som fågelsjö Råstasjön blivit älskad och faktiskt berömd. Tre fågelarter försvann när PEAB röjde för sina byggbodar, nämligen buskskvätta, stenskvätta och rödstjärt. I er insändare nämner ni heller inte kommunens omdömeslösa planer på att bygga spångar ut i sumpskogen. Man får hoppas att det betyder att planerna slopats.

Det är dags att Solna tar naturen på allvar. Vill ni skydda bondekultur från slutet av 1800-talet, ta då tag i Överjärva gård. Men där vill ni riva, och vid Råstasjön såga ner. Revidera båda besluten.

Vi håller ögonen på er

Vad händer egentligen vid Råstasjön

Det var en kylig men solig oktoberdag när ett sjuttiotal personer samlades för att visa sitt engagemang för Råstasjöns naturvärden. De ansvariga politikerna Magnus Persson (C) och Victoria Johansson (MP) lyssnade och svarade på miljöorganisationernas och medborgarnas frågor, vilket var uppskattat. Oppositionsrådet Arne Öberg (S) manade till kompromiss och föreslog att man i fråga om dammen kunde mötas halvvägs och minska på storleken för att spara de stora pilarna. Öberg och flera andra Solnabor efterfrågade också en bättre medborgardialog, där miljöengagerade Solnabors kunskap kunde lyftas in på planeringsstadiet av olika projekt via en samrådsgrupp. Naturskyddsföreningen och Rädda Råstasjön uppskattar dialogen med såväl styrande som opposition. Organisationerna upprepar sina krav: 

  • Låt Råstasjöns naturvärden och främjandet av den biologiska mångfalden vara i fokus för alla insatser och projekt runt sjön 
  • En helhetssyn på Råstasjön och dess ekosystem
  • Prioritera återställandet av området i nordost till naturmark, inklusive Nisses stig och Sophies slinga 
  • Placera dagvattendammen så att de stora pilarna och lönnen på södra sidan sjön kan stå kvar
  • Anlägg inga spångar i sumpskogen 
  • Gallring av sly och mindre träd måste ske med mycket stor försiktighet 
  • Inrätta en samrådsgrupp med kommunen, sakkunniga och miljöorganisationer
Linda Bell från Naturskyddsföreningen inleder
Diskussionerna går höga med de styrande politikerna