månadsarkiv: juni 2018

Råstasjöns naturreservat invigt nu

Äntligen har Råstasjöns naturreservat invigts! Klockan 13 i dag drog kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk av bandet till skylten, alla var nöjda och glada denna soliga och vackra junidag.

Vi ska emellertid komma ihåg att för exakt fyra år sedan röstade den styrande borgerliga majoriteten för en detaljplan med 800 bostäder helt nära strandlinjen. Några partier i Solna har dock drivit en linje om ingen byggnation runt Råstasjön och ett naturreservat med generösa gränser. Vänsterpartiet är ett exempel…

…och Miljöpartiet är ett annat.

Det nystartade Solnapartiet håller samma linje i frågan.

Representanter för Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg med ordförande Linda Bell närvarade på invigningen…

…samt naturligtvis medlemmar ur nätverket Rädda Råstasjön.

Nätverket välkomnar ett naturreservat vid Råstasjön, det är det som vi kämpat för i några år nu. Samtidigt är det viktigt att fortsätta arbeta för området kring Råstasjön. Reservatet bör hållas så naturligt som möjligt och inte tillrättaläggas genom att till exempel anlägga spångar genom sumpskogen och hugga ner träd. Grusplanen i det nordöstra hörnet bör också återställas med plantering av växtlighet för att därigenom skapa en buffertzon mot Arenastaden.

Foto: Maria Thiessen

Engagerade politiker besöker Råstasjön

Genom åren har en del politiker som velat verka för bevarandet av naturområdet vid Råstasjön besökt vår fina sjö. Till exempel har Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet vandrat runt Råstasjön tillsammans med lokala politiker och medlemmar ur Rädda Råstasjön. Här ses han med Eva Lockner, flitig aktivist i nätverket.

Socialdemokraten och tdigare EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, numera Solnabo, har också besökt Råstasjön, här i sällskap med Hasse och Birgitta från nätverket Rädda Råstasjön.

En vacker sommardag kom även Andreas Carlgren, före detta centerpartistisk miljöminister, till Råstasjön, skrev på namnlistan och passade på att växla några ord med namninsamlarna.

I dag var det äntligen utbildningsminister Gustav Fridolins tur att besöka Råstasjön för en så kallad ploggingtur (plogga=jogga och plocka skräp). Här poserar han tillsammans med Bernard Huber från Miljöpartiet Solna.

Varför agerar inte Solna så att PEAB återställer marken vid sjön?

Ikväll beslutar Solnas kommunstyrelse om genomförandeplanen för naturreservatet vid Råstasjön. Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg har skickat synpunkter till gruppledarna inför mötet. Rädda Råstasjön är mest förundrade över den del där PEAB tidigare hade byggbodar, i det nordöstra hörnet mot Arenan. Här finns ett avtal som förbinder PEAB att bekosta att marken återställs till naturmark, något som var ett bindande krav för att strandskyddsdispens skulle beviljas. Varför har Solna inte krävt att marken ska återställas inför invigningen av reservatet den 16 juni?

I övrigt upprepar vi det vi tidigare har skrivit – inga spångar i skogen norr om sjön och låt bli att frihugga tallar!

Läs SNF:s öppna brev till gruppledarna här. Naturskyddsföreningens synpunkter genomförandeplan Råstasjön 180603