månadsarkiv: januari 2025

Fågelguidning med Hasse Ivarsson

I dag under förmiddagen höll fågelentusiasten Hasse Ivarsson en guidad tur runt Råstasjön. En rätt stor grupp av medelålders män och kvinnor samlades, en del hade maffiga kikare eller objektiv med sig.

Ekorre mumsar i sig nötter och annat gott vid matningen

Första stoppet var vid matningen, nära det nordvästra hörnet av sjön. Där kunde vi njuta av småfåglar som talgoxe och blåmes, större hackspett och nötskrika syntes också flyga förbi. Några gulliga ekorrar syntes ila mellan träden i jakt på något ätbart.

En häger på spaning

Därefter fortsatte vi till det sydvästra hörnet där hägrarna brukar samlas. Hägrarna matas på uppdrag av Solna stad sedan några år och detta gör att hägrarna stannar kvar vid sjön till förbipasserande flanörers och fågelfotografers glädje.

Snatterand, hane

Vi såg även snatteränder, som detta exemplar i färd med att rugga. Även den lilla vita anden var på plats. Det ska röra sig om en naturlig färgvariation hos gräsand, under senare år har vita änder kunnat ses såväl vid Råstasjön som Lötsjön.

En vit and

Vi stannade en stund vid det ombyggda utloppet, vars vatten via en kulvert mynnar ut i Brunnsviken. Vi var överens om att utloppet ser snyggt ut, numera fungerar också regleringen av vattennivån hyggligt.

Talgoxe kalasar vid matningsplatsen

Sedan passerade vi platsen där vattenrallen brukar hålla till, men i dag hade vi inte turen med oss, ingen vattenrall var i sikte. Turen rundades av vid matningen och då kunde det konstateras att vi hade sett tjugofyra olika fågelarter. En del av dem hade vi sett tydligt och på nära håll, men till exempel några rovfåglar som ormvråk hade vi bara sett skymta på håll.

Blåmes kalasar vid matningsplatsen

Med Hasse som guide blev det en väldigt trevlig tur, han kan Råstasjön som sin egen ficka efter femtiotvå års vistelse vid sjön och är mycket engagerad. Håll utkik efter kommande guidningar på Rädda Råstasjöns Facebooksida.

Hasse Ivarsson är en mycket kunnig och engagerad guide

Foto: Maria Thiessen

Nu planteras träden vid Råstasjön

Vi ser nu att träden börja komma på plats, de träd som ska ersätta de gigantiska pilarna mm som fanns där tidigare innan de sågades ner.

Men träden är ju av storleken som man köper till sin trädgård, så varför har det behövts så stora fordon för att göra arbetet? Hade det inte räckt med skottkärra och vanliga spadar.

Nu ska marken återställas, men varför göra sönder reservatet när det egentligen inte behövdes.

Det är väl egentligen ganska så pinsamt att behandla gräsmattan vid entrén på detta sätt. Undrar varför Solna beställt ett arbete som detta.

Vi kan titta på denna bild av ett av de nyplanterade träden. Stödpinnarna är ju kraftigare än trädet. Solna – vad håller ni på med?

Se hur fina de gamla träden är – varför kunde inte staden ta bort grenarna som störde på de gamla stor träden i stället för att ta bort allt.

De planterade träden skulle enligt ansökan om att plantera skulle ha en diameter på minst 20 cm, de skulle odlas väldigt speciellt. Nu har vi varit och mätt dem. De flesta ligger på 15 men det finns ett på 17 cm.

Varför kör Lestra in med två pickupper och låter dem stå på gräsmattan med motorerna på. Är det att respektera att de arbetar i ett naturreservat?

Matningen har börjat – men hägrarna kan inte äta fisken

Det är för sorgligt vad Solna håller på med – det kan väl nästan liknas vid djurplågeri. När de äntligen i elfte timmen tar fram de fiskar som legat i en container så är de för stora, och frysta då de matar efter som de fryser direkt då de läggs ut.. Detta förklarar varför alla satt och väntade runt matlådorna.

Rädda Råstasjön fick just denna rapport. Nu får kommunens tjänstemän fixa detta, och inte om en vecka, utan nu.

Fiskarna är så stora att hägrarna inte kan svälja dem, precis som förra vintern. Fiskarna fryser direkt så hägrarna kan ju inte få i sig de stora frysta fiskarna. Idag hade privatpersoner stått där med knivar och försökt dela fiskarna. Hur kan de kasta ut hela stora fiskar som inte hägrarna får i sig! De lärde sig tydligen inget från förra vintern.

Hungriga hägrar – får de mat snart?

Idag är det bitande kallt vid Råstasjön, och fåglarna fryser och behöver mat. Vi kan nu se att Solna placerat ut väldigt smutsiga matlådor vid inloppet i sydväst. Men varför är det bara tre – det är väsentligt färre än tidigare år. Om det kommer fisk i dem kommer det bli slagsmål om maten mellan uthungrade hägrar.

Sedan kommer nästa utmaning. Solna planerar att slå vassen på norra sidan, just där vattenrallen håller till. Den har varit en trogen gäst vid Råstasjön på vintrarna, och syntes som vanligt på sin plats i november. Men sedan har den varit borta och synts i Sumpan i stället. Men nu verkar i alla fall en vara tillbaka, men kommer Solna skrämma bort den för alltid genom att slå vassen? De åtgärder som Solna gjort sedan naturreservatet skapades verkar inte ha varit något positivt för sjöns fåglar. Likaså har ju en art av fladdermus försvunnit enligt Solnas egna inventering.

Så här skriver Solna i skötselanvisningarna för reservatet om detta område

Isen har lagt sig – Hägrarna är hungriga

Det blev kallt även denna vinter, något som verkar överraska Solna så våra hägrar är hungriga igen.

Hägrarna är en av de unika fåglar som håller till vid Råstasjön under vintern, bland annat tillsammans med vattenrallen. Det är sorgligt att Solna alltid verkar vara sena med att starta matningen. Och det är inte första gången vi påpekar detta. Tittar man på prognosen från SMHI.

Så verkar det definitivt som om matningen behöver komma med det snaraste, och till att börja med så borde väl matlådorna ställas ut. Vi får verkligen hoppas att matningen snart kommer igång, för så här svarar Solna på frågan när det ska matas.

Man kan undra vad detta betyder, redan i början av december var det skridskoåkare ute på sjön.