månadsarkiv: juni 2015

Njut av tystnaden

Det är som bekant viktigt för människors hälsa och välbefinnande att det finns tysta gröna naturområden inom kommunerna.

Bifogar här ett utdrag ur texten och länken till en utmärkt artikel som tar upp hur Sundbybergs stad ger ut guiden ”Guide till tystnaden i Sundbyberg”. Artikeln finns i lokaltidningen ”Vi i Sundbyberg”.

Borde inte Solna skapa en likadan guide där naturligtvis också Råstasjön med omgivning ingår.

Ett litet utdrag ur texten, och vill du läsa hela artikeln finns den här.

”Guide till tystnaden i Sundbyberg

I en ny guide som Sundbybergs stad ger ut vägleds besökare till tysta och natursköna platser i staden. Syftet är att tillgängliggöra platser som kan ge besökaren naturupplevelser och avkoppling. – Den här guiden till tystnad är den första som kommer ut i Stockholm län och vi hämtade inspiration från Årefjällen, säger Maria Bohman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.”

Pär Bergstedt

Tystnaden

Vi väntar på Mark och Miljödomstolen

Det är lite som då man var barn och väntade på julafton – vad kommer den med för paket. Lite så känns det nu då vi väntar på att Mark- och Miljödomstolen ska fatta sitt beslut runt den byggnation som Solna Fullmäktige klubbade igenom 16 juni förra året.

Så kampen går vidare.

Ska vi få ett besked innan semestern, eller drar det ut ytterligare på tiden? Vi i Solna har pratat med domstolen, och så här skriver de:

Inget_beslut

Nej till rivning av Råsta café

Ett mycket oroande brev från Riksbyggen har nått en av våra medlemmar. Det handlar om området nära den nedlagda UNO-X-macken vid Råstasjön. I brevet finns formuleringen: ”det står ett ödehus på tomten idag som kommer att rivas under sommaren”.

Det är inget ”ödehus”, det är fråga om. Det gäller Råsta Folkets Hus och Café, som faktiskt är en kulturbyggnad med Solnahistoria.

Huset är fullt användbart, men nu vill Riksbyggen alltså riva det som ödehus. Allt sedan ett naturreservat kommit upp på kartan har det funnits förslag vad som man skulle kunna göra med huset. Tex öppna upp ett kafé, det är många som efterfrågar ett kafé runt Råstasjön, och använda det stora huset som ett miljöcenter där man kan ha information om vår natur. Ett sådant hus skulle bli mycket uppskattat av många skolor. Men Riksbyggen vill alltså riva det.

De vill riva ett kulturhus i Solna, och räknar med att få bygga om ett antal år. Det ska bli intressant att se nu hur väl de olika partiernas löften står sig. En klar majoritet av dem har ju uttalat sig för att det inte ska bli någon byggnation på den gamla Folkets hus tomten.

Vem/vilka har bestämt den rivningen?

Ett begäran om att få riva huset har kommit in till Solna från Riksbyggen, utan motivering, bara ett litet kryss i ruta. Är det på detta sätt Solnas kulturarv ska behandlas, som ett kryss i en rivningsruta.

I Solnas diarium finns det som vanligt bara summarisk information, och det ser just nu ut på detta sätt:

Diarium_riva_rasta_folkets_hus

Det finns senare inkomna handlingar men dessa verkar inte vara registrerade så de syns externt. Tyvärr är detta något rätt så typiskt för Solna, man gör det inte enkelt att se vad som händer i kommunen.

För er som vill läsa ansökan finns den här.

Vi motsätter oss att Råsta Kafé rivs, och ser fram till Solnas hantering av ärendet. Att det sköts på ett öppet sätt och inte i smyg som gjordes då Rödingarna flyttades förra våren.

/Nätverket Rädda Råstasjön/Arbetsutskottet

rasta_cafe

Namninsamling och korvgrillning vid Råstasjön

I dag körde nätverket Rädda Råstasjön kombinerat namninsamling och korvgrillning vid Råstasjön i det nyckfulla vädret som bjöd på hård vind, några regndroppar men även solglimtar.

IMG_5464

Det bjöds på såväl vanlig korv som vegetariska alternativ…

IMG_5469

…och även hembakt med kaffe.

IMG_5476

Vi fick en trevlig stund vid sjön med samvaro, skvaller och även en gnutta fågelskådning för de som ville.

IMG_5496

Vill du veta mer om hur du kan arbeta aktivt för att rädda Råstasjön? I så fall, se Stöd oss.

Foto: Maria Thiessen