månadsarkiv: januari 2023

Rädda Råstasjön – 10 år i naturens tjänst

För tio år sedan, den 22 januari 2013, hade Solna stad ett informationsmöte i Friends Arena där deras planer på att bygga 1800 lägenheter runt Råstasjön presenterades. Det var ett mycket välbesökt informationsmöte som blev startskottet till arbetet med att Rädda Råstasjön.

Välbesökt informationsmöte – men politikerna höll sig undan

Arbetet forskred och resulterade bland annat i att en av grundarna till Rädda Råstasjön, Henrik Persson, fick priset som Årets Miljöhjälte av WWF och fick mota priset av Kungen.

Det tog fem år av hårt arbete, och fem år senare invigdes naturreservatet. Samma år, 2018, hade Solna en omröstning om vilka naturområden som vi Solnabor uppskattade mest…..

Bild från Solna stads Facebook

Vi kommer fortsätta att kämpa för Solnas natur och kultur.

Solna vill hugga ner ett stort antal träd

Då har Tekniska förvaltningen ansökt, och fått tillstånd av Miljönämnden, att hugga ner och stympa ett stort antal träd på norra sidan av Råstasjön, för att rädda tallarna. Ni har nog sett de rödmarkeringar som finns på träden som är i fara.

I stället för att se till helheten i naturreservatet och även tänka på fågellivet vill man återskapa det landskap som fanns för snart 200 år sedan.

Vi skrev om detta i september, och nu har alltså staden gått vidare, något som Rädda Råstasjön har överklagat. Nu får vi se hur först Länsstyrelsen ställer sig till det tänkta arbetet.

Tänk om Solna kunde återställa den mark i reservatet som förstördes i samband med att byggbodarna stod på östra stranden i stället för att rasera det känsliga området på norra sidan av sjön.

Utdrag från ansökan

Gott nytt 2023 från Rädda Råstasjön

Vi har nu ett nytt år framför oss och med det ett nytt styre i Solna. Vi hoppas mycket på att det kommer att ta större hänsyn till våra grönområden, och att Råstasjön får den uppskattning som den förtjänar.

Som synes av det snart 40-åriga klippen från Stockholmstidningen naturvänner kämpat för att bevara naturen i många år, och Rädda Råstasjön har varit aktiva i tio år.