månadsarkiv: oktober 2020

Vasalundsparken hotad

Vasalundsparken är ett litet grönområde som ligger mellan Dalvägen och bebyggelsen vid Råsundavägen. Där finns mäktiga bergknallar, en underbar böljade gräsmatta med sällskapsytor och ett antal skyddsvärda ekar. En hundrastgård och ett par lekplatser finns också i omedelbar anslutning till parken. De som bor i Vasalund eller Hagalund passerar detta område på väg mot Råstasjön, tillsammans utgör de en sammanhängande grön oas.

Nu har Solna stad beslutat att en tunnelbaneuppgång för Gula linjen ska läggas i anslutning till Vasalundsparken. Det här betyder att det snart kan vara fullt av stängsel och lastbilar i parken, den stora ljuvliga gräsmattan kommer att hårdgöras för att hålla för tung trafik samt fyllas med byggbaracker. Många träd kommer att behöva fällas och hundrastgården försvinner.

I dag hölls ett möte i Vasalundsparken. Vasalundsbon Sverker Torell som i åratal kämpat för parkens överlevnad var på plats för att berätta om planerna samt dela ut underlag i form av kartor och skrivelser. Några intresserade slöt upp på mötet, bland annat representanter för nätverket Rädda Råstasjön.

Vi gjorde en rundvandring i parken för att bilda oss en uppfattning om hur byggplanerna kommer att påverka området. Vår slutsats blev att det i princip inte kommer att bli något kvar av Vasalundsparken. Visserligen är bygglovet tillfälligt, men planen är att under åtta års tid så kommer parken att vara belamrad. Ingen garanti finns heller för att parken efteråt kommer att kunna återställas till nuvarande skick.

Vill du veta mer om hur du kan påverka Vasalundsparkens framtid så kan du följa Rädda Vasalundsparkens Facebook-sida.

Foto: Maria Thiessen