månadsarkiv: augusti 2016

Alliansen i Solna, visa att ni bryr er om Råstasjön!

Många Solnabor har väntat på att Solnas styrande allians ska genomföra det som stod på valaffischerna inför valet 2014 – ”ett grönare Solna” (C)- ”Naturreservat vid Råstasjön” (L). Hur länge ska vi behöva vänta innan vi ser några konkreta politiska beslut från den styrande alliansen som faktiskt främjar natur- och rekreationsvärden vid sjön?

Rädda Råstasjön har tidigare uppmärksammat Sjövägen, och de höga naturvärden som finns mellan  golfängarna och Råstasjön. Flera rödlistade arter finns i den lilla skogsdungen på Sundbybergssidan, och biltrafiken skär av en viktig spridningskorridor för växter och djur. 2014 fattade dåvarande stadsbyggnadsnämnden det kloka beslutet att förbjuda allmän fordonstrafik på vägen, ett beslut som revs upp av den av nya tekniska nämnden efter valet.

På en film som gjordes en fredag eftermiddag i slutet av augusti av Kungliga Velocipedklubben kan man se en karavan av bilar som ostraffat bryter mot det gällande genomfartsförbudet för trafik mot Enköpingsvägen. Vad som händer när vägen snart öppnas för trafik åt båda hållen är inte svårt att förstå – det kommer att stå stilla åt båda håll. Vi kan inte begära att polisen ska prioritera frågan, men vi kan ställa krav på våra folkvalda att genomföra det de lovat sina väljare. När Sjövägen efter nr 40 blivit återvändsgränd kan hela sektionen mellan Ör och Råstasjön utvecklas till en välbehövlig grön lunga mellan två städer i stark tillväxt. Blåljusmyndigheterna ska givetvis kunna komma fram när det behövs, men i övrigt kan området bli en del av det nya naturreservatet.

Alliansen i Tekniska nämnden – ni kan visa att ni bryr er om Råstasjön genom ett enkelt nämndbeslut som stoppar den miljöskadliga genomfarten på Sjövägen!

 

 

 

 

2017 får SVT-publiken pippi på Råstasjön

I Det stora fågeläventyret ger sig sju tämligen fågel-ovana kändisar ut i allt från ödemark till storstad för att hitta och fotografera olika typer av fåglar med stigande svårighetsgrad. Kändisarna bildar par med varsin superornitolog och tillsammans gör de allt för att vinna utmaningarna. Paren bor i tält i ett basecamp som tillsammans naturen utgör programmets spelplatser.

Programledare är Martin Emtenäs som nog alla känner igen.

Naturligtvis är Råstasjön med som en av lokalerna. Gigi Sahlstrand som är experten och domaren var med och valde ut Råstasjön som en unik fågelsjö till programmet. En fågelsjö man kan nå med kommunala färdmedel.

gigi_fagel

Råstasjön levererar! Nu får Solnas kommunpolitiker se till att vi får ett naturreservat, det räcker inte att klippa gräset då SVT kommer på besök.