månadsarkiv: juni 2019

Varför är det så skräpigt runt Råstasjön

Råstasjön är ju sedan ett år naturreservat. Varför ska det vara så skräpigt runt vår sjö? Det slängs så mycket i naturen och tyvärr drabbar det naturen hårt på ett sätt som jag inte tror att någon vill. Senaste exemplet är denna gräsandshona som fått ett halsband som jag inte tror att hon är intresserad av att ha.

Så skärpning nu alla som går där nere, och Solna – kan ni inte i alla fall försöka hålla rent i området även om natur inte verkar vara ett prioriterat område.

Inga spångar i Råstasjöns naturreservat!

Råstasjön har fått sitt välförtjänta naturreservat och allt verkar frid och fröjd. Då får vi veta att Solna kommun har för avsikt att lägga ut spångar i den lilla, lilla sumpskogen. Detta vore förödande för alla de fåglar som häckar där. För det första finns det ingenting där att se för oss människor, det finns t ex inga vackra blommor att titta på i denna minimala snårskog. För det andra kommer det att störa fåglar som häckar där och vi kommer att förlora flera fågelarter. I området finns också sju arter av fladdermöss, även de kommer att bli störda.

Byggandet av Arenastaden har medfört att Solna kommun har beslagtagit flera platser i sjöområdets utkanter. Löfte fanns att dessa områden skulle återställas till ursprungligt skick när byggnationen var klar, men detta har inte skett. Ett flertal fågelarter som häckade i dessa områden har försvunnit från sjön, t ex stenskvätta, buskskvätta och rödstjärt. Ett annat område är den så kallade Nisses stig som, utan tillstånd, anlades i nordöstra hörnet av området i samband med byggnationen i Arenastaden. Kommunen har lovat att ta bort denna stig och återställa marken till ursprungligt skick. Detta har inte hänt ännu.

För övrigt anser vi att kommunen borde sätta upp tydliga anslag om att det är kopplingstvång för hundar. Många tillbud händer då lösa hundar angriper sjöfåglarna och ibland har fåglar blivit skadade och dödade.

Hasse och Birgitta Ivarsson