månadsarkiv: oktober 2014

Solna gör ett nytt försök – varför förstöra Råstasjön?

Den 16 juni fattade Solna kommunfullmäktige beslut om att bygga 700 lägenheter vid Råstasjöns östra hörn. Detta trots en massiv protest från allmänheten. Alliansen visste det var bråttom att få igenom beslutet för de insåg nog att det efter valet skulle bli andra förhållanden i fullmäktige. Genom att i första hand Moderaterna förlorade en fjärdedel av sina mandat har nu fullmäktige en majoritet emot bygget, och för att rädda Råstasjöns unika natur.

Länsstyrelsen beslöt på eget bevåg att överpröva beslutet, bland annat pga delar av bygget är på gammal soptipp, där det finns mycket gasförekomst, som i värsta fall kan spränga husen i luften. Vidare vill länsstyrelsen ha förtydligat varför Solna vill bygga på strandskyddat område.

Vi ska komma ihåg att för tio år sedan var hela området en grönskande lummighet, vilket kan ses på fotografiet nedan. De byggen som gjorts, av tex byggbodar är med tillstånd som är temporära och marken ska återställas då de inte behövs längre. Den marken är inte vad som kallas för ianspråktagen.

Nu har Solnas tjänstemän gjort allt för att komma runt länsstyrelsens invändningar och har gjort en skrivelse till kommunstyrelsen där man föreslår att det ska räcka ett sanera området, alternativt ta bort den del av bygget som ligger på den sämsta marken. Man måste verkligen ställa sig frågan vad Anders Offerlind och Kristin Andersson har för intresse av att PEAB ska få cementera vår sjö.

Det ska nu bli intressant att se vad kommunstyrelsen kommer att göra. Kommer de klubba förslaget rätt av och sedan gå vidare, eller kommer de ta sitt ansvar och lyssna på opinionen och låta fullmäktige vara det forum som fastställer svaret.

Om du ännu inte skrivit under vår protestlista mot bygget, gör det nu. Klicka på länken stöd oss i överkanten.

För att läsa tjänsteutlåtandet klicka här.

GoogleEarth_Image

 

 

 

Pelle Lidell – Råstasjön är en del av mitt liv

Mitt namn är Pelle Lidell. Född i Vasalund och bosatt i hjärtat av Gamla Råsunda – Stråket. Är en oerhört stolt Solnabo och har alltid varit som lyckligast i mina kvarter.

Sen barnsben har jag spenderat eoner av tid vid Råstasjön. En plats som kommit att bli en del av min själ, en del av min identitet. Där min pappa lärde mig att cykla, där han lärde mig en del om det unika fågelliv och fauna som Råstasjön har samt där min mamma ordnade familjepicknicks.

Under min uppväxt, där jag var en oerhört idrottsintresserad grabb i AIK spenderade jag ALLA försäsonger joggandes runt vackra Råstasjön. På vintern inför fotbollssäsongen och på sommaren inför hockeysäsongen. I dag joggar jag flera gånger i veckan runt Råstasjön och njuter stort av miljön och platsens vackra natur. Fåglarna, fotgängarna, motionärerna, pensionärerna, barnen och den härliga luften. Råstasjön har en sorts frihetsaura omkring sig. En unik oas mitt i staden. En plats där ALLA människor kostnadsfritt får uppleva Råstasjöns unika charm.

I mitt yrke som internationell musikförläggare har jag förmånen att få besök av branschkollegor från hela världen. Många gånger har jag bjudit dom på en härlig Råstasjöns-promenad. Jag överdriver inte när jag påstår att precis alla blivit lika hänförda av den skönhet som oasen Råstasjön bjuder på. Européer, engelsmän, amerikanare, australiensare, japaner och koreaner har alla uttryckt sin avund över att ha tillgång till en sådan vacker natur precis runt hörnet från Gamla Råsundas stadspuls. Detta är inget annat än unikt!

Hela min själ sörjer över byggplanerna vid Råstasjön. Det går bortom mitt förstånd! Tanken att offra en sådan vacker plats för kommers är för mig helt obegripligt. Det finns inget i detta som känns genomtänkt. Jag protesterar å det starkaste över byggplanerna och kräver samtidigt att Solnas regerande kommunalpolitiker tänker om…och framförallt tänker rätt!

Solna den 30/10 2014

Pelle Lidellpelle_lidell

European A&R Executive

Universal Music Publishing Ltd

Universal Music Publishing Group

 

 

 

Mysteriet med hjälpsamme Jacob

Redan i Solnanytt, den färgglada informationstidning från Solna stad, som kom i våra brevlådor i valveckan, dök han upp. Jacob alltså. Då, i september var han 38 och bodde enligt uppgift i Filmstaden. Mer än så vet vi inte om denne man. Jo, vi vet förstås att han är hjälpsamme Jacob – alltid redo att stötta den styrande borgerliga alliansen oavsett vad den företar sig. I valveckan kunde således Jacob 38 berätta att han tyckte att det nya förslaget om bygge vid Råstasjön (c a 700 lägenheter, förskola och parkeringshus, större än stadsdelen Filmstaden alltså – och till stor del på strandskyddat område!) var “en bra kompromiss”. Han var helt enkelt nöjd med de byggplaner som redan då över 20 000 solnabor protesterat emot.

Men han har varit med förut, denne Jacob. Den gången vill hjälpsamme Jacob berätta hur nöjd han är med beslutet om det planerade T-banebygget. “För mig som bor i Solna är det här beslutet en vinstlott” säger han på kommunens alltid lika positiva hemsida. (Samma hemsida som f ö inte kunde förmå sig att gratulera nätverket Rädda Råstasjön till utmärkelsen Årets Miljöhjälte, utan försökte få det till att WWF prisade själva Råstasjön. De har svårt att läsa innantill på kommunikationsavdelningen). Nu ser Jacob, denna gång alltså bara 37 och boende i Råsunda, fram emot att hans AIK-vänner kan ta sig till Friends arena “raka spåret från Odenplan”.

jacob

Vän av ordning kan förstås undra om Jacob finns men lutar åt att han – hjälpsam som han är, alltid ställer upp och ekar de åsikter som kommunikationsavdelningen i stadshuset gärna såg att alla Solnas innevånare gav uttryck för.

Det vill säga att allt Granfalk och co hittar på är lysande. Det skulle onekligen göra livet lättare för välavlönade textförfattare i stadshusets sold.

Ann Bell

Oroande planer presenterades på möte om Järvakilen

Från torsdagskvällens möte på Överjärva gård i Solna. Rubriken var ”Järvakilen, problem och möjligheter”.

Rickard Murray från Förbundet för Ekoparken förde ordet, och närvarande var en mängd föreningar och myndighetsrepresentanter – från Svenska Turistföreningen till Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen.

Uppenbart var att både naturreservatsområden och andra grönområden naggas i kanten både här och var i Järvakilen. De fortsatta planerna ingav oro. Vid Stockholmsporten hotas unika formnlämningsområden. Igelbäckens omdaning visade Solnas kommunekolog Veronica Boström bilder från. Grönlingen har ökat som en följd av den.

Nätverket Rädda Råstasjön representerades av Hasse Ivarsson och Henrik Persson.

jarvakilen

Foto: Henrik Persson

Solna Stad vill inte berätta sanningen

WWF är en respekterad organisation och i samband med sin höstsammankomst så delar de ut pris till miljökämpar. I är skedde detta den 16:e oktober då Solnabon Henrik Persson fick pris som årets miljöhjälte. Priset var för hans engagerade arbete i Nätverket Rädda Råstasjön som arbetar för att stoppa ytterligare bygge på Råstasjöns strand. WWF ser Nätverkets arbete som unikt och något som kan tjäna som föredöme för andra miljöorganisationer runt om i Sverige.

När Solna Stad presenterar detta på sin hemsida, så väljer man att helt bortse från varför Henrik fått priset, utan skrev en allmän text om att Råstasjön har en unik miljö.

Det kan vara svårt att bli profet i sin egen stad, men är det inte dags för Solnas informationsavdelning att komma in i matchen och börja beskriva saker som de faktiskt är, och inte bara gå efter vad politikerna vill ska komma fram.

Rädda Råstasjön påpekade detta, och fick nedanstående svar från Solnas ansvarige, vilket pekar på att man väljer att presentera en nyhet på felaktigt sätt. Det är förvånande att personer med bra utbildning verkar sakna en respekt för att informera Solnas medborgare på ett korrekt sätt.

Att texten sedan, som det uttrycks,” valde..att berätta något om samrådet”, verkar lika märkligt och verklighetsfrämmande det, när man betänker att ni inte med ett ord klargjorde att en överväldigande majoritet av dessa yttranden var negativa till all byggnation. Att folkopinionen inte varit med de styrande i denna fråga verkar uppenbart; 21 400 har skrivit på i protest och i kommunalvalet tappade Moderaterna 1/4 av sina mandat.

Vi begär inte att Solna ska skildra varje politisk tur i denna fråga, men det är en ynkedom att Solna inte kan tala sanning. Priset från WWF och kungen gick till en förkämpe i kampen för att rädda Råstasjön. Det borde en alldeles väldigt politiskt styrd informationsavdelning kunna tillstå. Som det nu är drar texten, som ju ska vara sann och informativ, ett löjes skimmer över en kommunikationsavdelning, som faktiskt avlönas av Solnas skattebetalare – inte vissa politiska intressen.

Här kommer brevet från Solna då vi påpekade felaktigheterna.

Hej Rädda Råstasjön,

Tack för era synpunkter, och för ert engagemang.

Vi arbetar hela tiden med att utveckla vår kommunikation med solnaborna och andra med intresse av allt som händer i Solna, utifrån stadsperspektivet. Två gånger har WWF på olika sätt uppmärksammat Råstasjön och båda gångerna har vi skrivit om det på solna.se.

I den aktuella artikeln om WWFs utmärkelse valde vi att berätta något om det samråd som ägt rum. Självklart går det alltid att ha synpunkter på innehållet i det vi skriver.

Tack igen för era synpunkter.

Vänliga hälsningar,

Teo Zetterman

Pressansvarig

SOLNA STAD

Stadsledningsförvaltningen

Solna stadshus

 

PRESSMEDDELANDE från RÄDDA RÅSTASJÖN

2014-10-16

PRESSMEDDELANDE från RÄDDA RÅSTASJÖN

I samband med Världsnaturfondens årsmöte idag hedrades Årets Miljöhjälte. I år var de tre till antalet: Annika Elmqvist, Klimatriksdagen, Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön och Gunhild A. Stordalen, EAT Initiative.  Kung Carl XVI Gustaf delade ut priset.

Politikerna i Solna stad har lagt fram ett förslag på byggplan vid Råstasjön. De hus som föreslås vore fullständigt katastrofalt för områdets natur- och rekreationsvärden. Förslaget skulle innebära att 11-våningashus byggs helt inom strandskyddat område.

Nätverket Rädda Råstasjön är en folkrörelse som samlar privatpersoner och föreningar som vill stoppa planerna på fortsatt bebyggelse vid Råstasjön. Sedan starten i början av 2013 har Nätverket skapat en lokal opinion mot planerna på byggnation. Över 21000 namn har samlats in, de flesta från Solna och många från grannkommunen Sundbyberg. Trots detta har de styrande i Solna valt att gå vidare.

Henrik Persson ser WWFs erkännande av Nätverket Rädda Råstasjöns arbete som väsentligt, då det ger kraft att fortsätta kampen för ett tätortsnära naturområde med stor biologisk mångfald tillika värdefullt friluftsområde. Detta noterades även förra året av WWF då Råstasjön utsågs till Stockholm läns Pärla – den mest skyddsvärda platsen i länet.

– Det är mycket värdefullt och roligt att Nätverket och det nätverket står för har fått detta pris. Vi ser det som ytterligare ett erkännande, att det vi kämpar för är det rätta. Det kan inte vara rimligt att natur- och friluftslivsvärden ska få stryka på foten, för att Solna kommuns styrande tagit beslut innan man ens undersökt områdets värden och vad invånarna i Solna anser, säger Henrik Persson. Vi har gott hopp om att bygget aldrig kommer att genomföras, och första steget är nu att se vad Länsstyrelsen säger.

Henrik Persson, trogen sitt Solna där han bott i hela sitt liv, tillbringar en del av sin tid i naturen som är ett av hans intressen. Utöver att vara aktiv i Nätverket Rädda Råstasjön så ser han på konst, bio eller teater på sin lediga tid. På dagarna arbetar han som lärare.

Arbetet med att freda Råstasjön går nu vidare, med utmärkelsen från WWF i ryggen, och Nätverket Rädda Råstasjön kommer göra allt för att rädda denna tätortsnära unika miljö. Unik på så sätt att det är ett Tåkern i miniatyr, femton minuter från Stockholms centrum och ett älskat ströv- och promenadområde. Ett område som behövs även i framtiden. Det om något borde vara nog för att skydda sjön.

Mer information om Råstasjön och Nätverket Rädda Råstasjön finns på www.raddarastasjon.se.

Fotografier, högupplösta, kan laddas ner från denna sida, bara klicka på bilderna. Dessa är fria att använda i samband med artiklar rörande detta under förutsättning att Rädda Råstasjön anges som fotograf.

För ytterligare information kontakta info@raddarastasjon.se, eller

Henrik Persson direkt på 073-667 64 39

www.raddarastasjon.se

DSC_6497_DxO   DSC_6520_DxO DSC_6534_DxO DSC_6538_DxO   DSC_6559_DxO DSC_6565_DxO DSC_6567_DxO DSC_6568_DxO DSC_6592_DxO

ABC tar upp WWFs pris till Henrik Persson i Rädda Råstasjön

Nätverket Rädda Råstasjön kan bli en modell för hela landet – det menar Världsnaturfonden som imorgon utser nätverkets ledare Henrik Persson till Årets miljöhjälte.

En fjärdedel av Solna-borna, 21 000 personer, har skrivit på protestlistorna mot kommunens planer på att bygga lägenheter, förskolor, affärer och parkeringshus i strandskyddat område vid Råstasjön.

-Vi startade med en namnlista och ganska snart hade vi flera tusen namn. Vi blev själva förvånade över vilken stark opinion det är mot byggplanerna, säger Henrik Persson, initiativtagare till nätverket.

Solna fick backa

Den massiva mobiliseringen mot bygget tvingade den borgerliga alliansen i Solna kommunus att banta byggplanerna från 1800 till sjuhundra lägenheter och har gett Råstasjön ryktbarhet långt utanför Solnas gränser.

Förra året röstades sjön fram som det mest skyddsvärda området i Stockholms län i Världsnaturfondens tävling ”Svenska pärlor” – och imorgon får Henrik Persson alltså Världsnaturfondens pris som Årets miljöhjälte ur kungens hand.

-Omtumlande, men väldigt roligt för alla som jobbat i nätverket, kommenterar Henrik Persson.

-Vi hade många starka kandidater till priset, men nätverket har gjort en fantastisk insats för att sätta ljuset på Råstasjön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Förebild

Nätverkets arbete kan bli en viktig modell för hur andra städer kan arbeta för att bevara tätortsnära grönområden, menar WWF i sin motivering till priset.

-Här ser vi att man med ett stort engagemang kan rädda viktiga naturområden. Det är något man kan ta efter på andra håll, menar Håkan Wirtén, WWF, och fortsätter:

-I ett storstadsområde ställs på sin spets, det byggs intensivt. Men vi tror att man kommer att tacka i framtiden för att naturen runt sjön får vara kvar, på samma sätt som människor är tacksamma i New York för att man en gång lät Central Park vara kvar.

Överklagat

Men kampen för Råstasjön är på intet sätt över. Nätverket har överklagat de bantade byggplanerna till länsstyrelsen.

-Vi går vidare ända till EU om det behövs, säger Henrik Persson.

-Man kan undra varför kommunen är så envis med att bygga just vid Råstasjön, med 180 fågelarter, där tiotusentals människor har sitt rekreationsområde. Man vill väl helt enkelt tjäna pengar, fortsätter Henrik Persson.

-Men kan vi inte skydda ett så litet och så artrikt område som betyder så mycket för så många, då har vi inte kommit särskilt långt med svensk naturvård.

http://www.svtplay.se/video/2401987/abc/15-10-19-15  Inslaget kommer vid 9:45

c-rastasjn-0-jpg

Henrik Persson vid Rädda Råstasjön årets miljöhjälte!

Kungen håller nu på att tillsammans med WWF planera den kommande torsdagen då Henrik Persson kommer få pris som årets miljöhjälte för sitt engagemang med att Rädda Råstasjön. Råstasjön som är ett Hornborgasjön i miniatyr, inom gångavstånd från kommunala kommunikationer.

Nu väntar vi på att Länsstyrelsen fattar beslut att stoppa bygget helt.

Läs mer om det på Johan Linds blogg här.

141007-HMK-WWF-Foto-Kunghuset

Kungen tillsammans med Ulf Holmberg och Håkan Wirtén, WWF. Foto: Kungahuset

Kungen delar ut Årets Pandabok – Rädda Råstajön får pris

PRESSINBJUDAN

jattepanda

Kungen delar ut Årets Pandabok – WWFs miljöhjältar prisas

I samband med Världsnaturfonden WWFs höstmöte 16 oktober delar kung Carl XVI Gustaf ut utmärkelsen Årets Pandabok 2015 – som belönar den bästa naturskildringen i ord och bild i Sverige. 

Utmärkelsen går till Felix Heintzenberg, Lund, och Tom Schandy, Oslo, båda naturfotografer, författare och biologer, för praktverket I skuggan av träden – liv i våra vilda skogar, som bjuder på spännande möten och en hyllning till växt- och djurlivet i de sista orörda skogarna.

Under höstmötet delas även utmärkelsen Årets Miljöhjälte ut till Annika Elmqvist, Klimatriksdagen – Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön – samt Gunhild A. Stordalen, EAT Initiative.

Prisceremoni (fototillfälle):  Tid: Torsdag 16 oktober kl 12:00  Plats: Ulriksdals slott, Bergshamra, Solna (T-bana Bergshamra samt buss 503 till Ulriksdals Värdshus).
VÄLKOMMEN!
OBS! Fototillfälle under utdelningen av diplom därefter intervjuer med mottagarna av utmärkelserna. Obligatorisk anmälan.
För frågor och obligatorisk anmälan: Katarina Herou, presskontakt, 0702-825 125 katarina.herou@wwf.se

Friends Arena lägger en mörk skugga

Turerna kring Friends Arena fortsätter. I Dagens Nyheter idag sammanställs situationen som den ser ut idag, sedd från Svenska Fotbollförbundets sida. När ni läser det, tänk på att det lika gärna kunde stått Solna i stället för SvFF.

Pengarna rinner ut, och det är snart dags för oss i Solna att betala det årliga underskottsbidraget – pengar som kunde används betydligt bättre. Risken är också överhängande att det blir mer pengar som ska ut. För om driften ska säljas till Lagardere så är det väl ingen som tror att de idkar välgörenhet, nej de ska tjäna pengar. Enda sättet att göra det är att sänka hyran som de betalar till bolaget som äger arenan. Och för att kunna göra det måste värdet av Arenan skrivas ner, vilket resulterar i att Swedbank vill få ett antal hundra miljoner av sitt lån inlöst av dem som gått i borgen för det. Och det är……

Så Friends Arena lägger en mörk skugga över området, och vi måste se till att inte Råstasjön för betala priset för att hjälpa upp situationen genom byggnationer. Det är dags för Solna att sansa sig och se till att vi som bor här får en bra kommun, i stället för att koncentrera sig på att locka in allt fler företag.

Om du inte läst artikeln, så är det bara att klicka på bilden nedan.

norra_sta