månadsarkiv: december 2013

Gott Nytt År

Det är glädjande att Rädda Råstasjön samlar allt fler personer som stödjer vår kamp för en orörd natur runt Råstasjön. Då vi ligger bland de främsta, både den senaste veckan som senaste månaden, räknar vi med att öka antalet underskrifter så vi inte bara passerar 14 000 utan väsentligt fler.

Nu tar vi nästa steg, mot 20 000!

Har inte du och dina vänner skrivit under gör det nu, klicka bara på länken och skriv in ditt namn.

Följ oss, sprid vårt budskap för en fri Råstasjö

Lars-Ove

Spelet om Stockholm

På SVT går det två dokumentärfilmer om Stockholm och hur vi har massakrerat staden och dess omgivningar. Rädda Råstasjön har varit i kontant med Anders Wahlgren som gjort filmerna, och han meddelar att han är väl medveten om det som håller på att hända med Råstasjön. I avsnitt nummer två tar han mer upp dagens stad och förorterna. Men också en del skrytbyggen och att en upprepning av 60-talets misstag är på väg att ske.

Det vore nog bra att Solnas politiker tittar på detta, bara att klicka på bilden nedan för första avsnittet.

spelet_om_stockholm

Lars-Ove

Vill verkligen folkpartiet #RäddaRåstasjön?

Folkpartiets Peter Edholm bloggar som Frösundaliberalen. Han är verksam i den lokala politiken och bor sedan ett par år på Ballongberget i Frösunda. Edholm har i sin blogg tagit på sig rollen som den som vill bevara Råstasjön, men som zoologen Johan Lind redan påpekat i sin egen blogg går det att sätta flera frågetecken kring det.

I sitt senaste blogginlägg tar Peter Edholm på nytt upp att det var kommunens tjänstemän som kom med förslaget att bygga sönder hela miljön runt Råstasjön. Men vem gav dem uppdraget? För det var väl politikerna som gjorde det? Inte är det så att våra tjänstemän arbetar utan styrning?

Att säga att 2013 var ett bra år för Råstasjön, är väl till stor del rätt, inget byggande har ju inletts.  Men det finns ett antal olagliga byggnationer, som skadat  naturen runt sjön och som vi rapporterat om tidigare här på bloggen. Att som Peter Edholm säga att det byggts en betongfabrik, så då kan vi bygga annat där, eller skövlat för parkeringsplatser, då är det fritt fram att bygga, klingar väldigt motsägelsefullt.

Att folkpartiet tar åt sig äran att byggvansinnet stoppades är väl magstarkt. Hade inte medborgarna ställt upp mangrant i protesterna mot byggnationen tror jag inte att Peter Edholm eller hans parti lagt två strån i kors för att rädda Råstasjön.

Om vi nu ska tro att folkpartiet verkligen vill rädda Råstasjön, då borde det gå i bräschen för att alla de hemliga avtal som finns för byggplaner runt Råstasjön offentliggörs. Det måste till mer från Peter Edholm än att komma till Nätverket Rädda Råstasjöns möten och propagera för utbyggnad, utan att ta till sig vad detta egentligen kommer att betyda, vi dödar en unik miljö och lämnar betong till våra efterkommande.

Lars-Ove

Råstasjöns framtid ej säkrad, vad man än kan tro

Johan Lind skriver följande i sin blogg: ”Många tror att politikerna tagit till sig av både sakargument från Länsstyrelsen och nätverket Rädda Råstasjön och blivit påverkade av den enorma opinion som väckts i Solna för sjöns fortsatta existens. Men, egentligen har inget skett som räddar Råstasjön. Planer på byggnation kommer under 2014, men vi vet inte hur dessa ser ut. Kommer strandskyddslinjerna följas?”

Det är dags att vakna! Läs hela blogginlägget här, som vanligt i Johans blogg är det fina bilder också!

God Jul önskar vi alla

Vi på Rädda Råstasjön hoppas att just du får en underbar och avkopplande jul. Njut av naturen och om du är kvar i Solna så kanske en promenad runt Råstasjön står på agendan. Ett par kilometer som gör underverk med kroppen.

Passa på att njut medan du kan…..

Har du inte skrivit under vårt upprop för sjön, gör det nu, och se till att dina nära och kära gör det också.

tomtar

Death Star Arena

Det finns mycket att säga runt alla turer runt byggandet av Nya Nationalarenan, så mycket att det räcker till flera romaner. Oroväckande är att byggarna nu helt skrupellöst gör allt för att cementera stränderna runt Råstasjön.

Låt oss hoppas att Solna kommuns anställda får nog av de styrandes manipulerande, och börjar följa regelverket i stället för att tumma på det gång efter annan. Men nu är arenan som en Death Star för Råstasjön. Solna vill inte ha Darth Wader i stan……

death_star

Byggförberedelser, men är de lagliga??

Anläggandet av gasbrunnar, som inletts vid Råstasjöns östra del just nu, kan i förstone verka som ett litet ingrepp. Ett antal plaströr som sticker upp ur marken.

Men bakgrunden är mer allvarlig. För det första: En kommunal talesperson har nyss meddelat att ingen strandskyddsdispens behövs, eftersom borrhålen ligger utanför strandskyddet, men det ifrågasätter vi naturligtvis och tar vidare.

Detta är fel.

De flesta planerade borrhålen ligger innanför strandskyddsgränsen och visar sig nu alltså vara anlagda utan tillstånd. De utgör därmed olagliga ingrepp . För det andra: Solna kommun planerar att på denna plats bygga hus vid sjön som når innanför strandskyddslinjen. Det handlar om fyra ställen enligt det detaljplaneförslag som lades i december förra året. Ett av ställena är detta. Kom med i Nätverket Rädda Råstasjön för att hjälpa oss stoppa de ständiga olagligheterna vid Råstasjön!

borrare