månadsarkiv: juni 2024

Är Fabeges bygge verkligen något vi vill ha

Efter det att arbetet som Rädda Råstasjön gjort för att stoppa byggnationen av lägenheter på Råstasjöns norra och östra stränder vilket ledde till att Mark- och Miljööverdomstolen stoppade detaljplanen var det dags att bilda ett naturreservat.

De styrande Moderaterna ville att det skulle bli minimalt, i princip bara det som skyddades av strandskyddet. Vi hade hela tiden haft stor hjälp av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, där Socialdemokraterna till slut hängde på.

Efter beslutet i kommunfullmäktige i december 2017 skrev de ett inlägg på sin hemsida som var lovvärt, de ville tillsammans med MP och V säkerställa att det inte byggdes något nära reservatet. Hur rimmar detta med att de nu vill tillåta Fabege att bygga en stor träningsanläggning för AIK som kommer ligga i direkt anslutning till reservatet. Planerna inkluderar en ny fotbollsplan och byggnation som behövs för AIK:s herrlag.

Träningsanläggningen kommer gör att nuvarande Råstasjöns IP och minigolfen blir otillgänglig för oss vanliga Solnabor. Byggnationen kommer ske på ett av de mest förorenade områdena i den gamla deponin på östra stranden.

Hur rimmar det med Socialdemokraternas inlägg på sin hemsida att ”För att ge naturreservatet en befogad buffert har vi även sagt nej till alla byggnation av kontor och bostäder runt reservatet. Området ska värna om naturvärden och all utveckling ska begränsas till naturskydd, folkhälsa och idrott.”.

Ni kan läsa själva vad de skriver på sin hemsida genom att följa länken.

Vi hoppas nu att våra nya styrande lever upp till det som de lovade för sju år sedan, och låter området vara som det är idag. Naturen är trängd i reservatet och behöver all hjälp den kan för att överleva.

Behåll miljön vid Råstasjön för allas njutning

I februari 2016 stoppade Mark- och Miljööverdomstolen detaljplanen för att bygga 700 lägenheter på Råstasjöns östra och norra stränder, en detaljplan som antagits av kommunfullmäktige i juni 2014. Tanken från Solnas sida var att tillåta PEAB och Fabege att exploatera området. Sedan planerna presenterades hade en stark opinion bildats och drygt 25.000 personer skrev på protestlistorna för att stoppa planerna.

Men innan detaljplanen antogs av kommunfullmäktige hade Länsstyrelsen tagit bort den södra delen av det planerade bygget redan under samrådsfasen. Det är den del som ligger på den nuvarande minigolfbanan, och anledningen var att den delen av den gamla deponin var så förorenad att man inte skulle röra den marken.

Nu vill Fabege bygga en träningsanläggning för AIK på just detta område. Den är tänkt att inkludera en fullstor fotbollsplan, men även byggnader som behövs för en träningsanläggning inkluderade kontor, träningslokaler, omklädningsrum, samlingsrum mm.

Det är oroande att detta får ske, då det inte bara hotar Råstasjöns naturreservat, utan även tar bort den viktiga Råstasjöns IP som är mycket utnyttjad av barn och ungdomslag. Skulle den planerade träningsanläggningen byggas kommer en stor del av det område som idag är tillgängligt, bli omöjligt för solnabor att använda. Detta rimmar illa med den önskan att tillgängliggöra Solnas naturområden för oss boende.

Pojkfotboll på Råstasjöns IP med minigolfen i bakgrund

Att i detta läge inleda provborrningar inne i Råstasjöns naturreservat, även inne i sjön, för att utröna markens beskaffenhet verkar bakvänt. Först borde det föreslagna bygget få godkännande, innan prover tas inne i naturreservatet.

Rädda Råstasjöns Vänförening förutsätter att Solna först prövar om det verkligen går att bygga på den enligt Länsstyrelsen kraftigt förorenade platsen, innan eventuella borrprover tas. En sådan prövning tror vi kommer utfalla så att byggplanerna läggs på hyllan, och området får vara som det är.