Bevara Råstasjön – valets viktigaste fråga #RäddaRåstasjön

Som ni läst här finns det ett beslut i kommunfullmäktige, taget av Alliansen, att bygga 700 lägenheter, till stor del på strandskyddat område.

Om en vecka är det valdag – och vi hoppas naturligtvis att just du kommer att rösta för att skydda Råstasjön.

Staffan Halldin har gjort en mycket bra sammanställning av läget runt Råstasjön, såväl ekologiskt som juridiskt. Texten nedan är från hans sammanställning, vill du läsa hela klickar du på denna länk

rastasjon_faglar

Råstasjön är sannolikt den artrikaste och den finaste slättsjön i tätbebyggt område i hela landet, bland den mest artrika miljön i hela Stockholmsregionen och klart artrikast i hela Solna, uttryckte både Enqvist och Ivarsson under manifestationen. Hasse Ivarsson, som bott över 40 år vid Råstasjön, är en fågelskådare och naturexpert som inventerat den unika artrikedomen inom både växter och djur i området. Den vilda skogen, med ett så rikt växt och djurliv, fågelsång och ett syrerikt klimat, gör att motionerande människor får en stark naturupplevelse, med ett lugn och en ro och känsla av att befinna sig i vildmarken. Över 30 000 människor besöker området regelbundet, året om.

Den beslutade detaljplanen för byggnation vid Råstasjön väckte ett stort engagemang. 550 yttranden kom in till Solna stad, 95 procent av dessa riktar stark kritik mot detaljplanen. Samrådets intentioner har enligt min mening missbruk när den styrande Alliansen inte tagit någon hänsyn till rekordmånga kritiska yttranden på detaljplanen, likaså bedömer Sundbybergs kommun att detaljplanen är oacceptabel. Över 21 000 personer har vid dags datumskrivit på Nätverket Rädda Råstasjöns namninsamling, som protesterar mot den planerade bebyggelsen. Novus opinionsundersökning visar att en stark majoritet bland väljarna i Solna vill skydda Råstasjöns naturvärden. 66 procent var helt och hållet emot och 11 procent mycket tveksamma till byggplanerna. Endast 7 procent var positiva till bebyggelsen.

Andel-av-partiernas-väljare

En tanke kring ”Bevara Råstasjön – valets viktigaste fråga #RäddaRåstasjön

 1. Ingela Runsten

  Staffan Halldin vilken strålande sammanställning du gjort kring problematiken
  kring Råstasjön. Bra jobbat! WWF utsågs 2013 Råstasjön till Stockholms läns Pärlan. En mycket fin utmärkelse!
  WWF står också bakom nätverket Rädda Råstasjön. De har förstått vilket Pärla
  som måste räddas!!!!
  Även tack till Rädda Råstasjöns inlägg! Mycket informativt och sakligt skrivet!

Kommentarer är stängda.