Regeringsbeslut upphäver försök att exploatera strandskyddat område i Sollentuna

Rastajanuari151

Regeringen konstaterar för Väsjöns del att det inte finns något särskilt skäl, spridningskorridorer kommer skäras av, det allmänna intresset att värna strandskyddet väger tyngre än exploateringsintresset och det går att bygga på andra platser.

Se följande dokument för mer information: Regeringsbeslut

För Råstasjöns del hoppas vi på att länsstyrelsen upphäver detaljplanen och i och med det, ser till att aktuell lagstiftning och de svenska miljökvalitetsmålen följs. Även av Solna kommun alltså.

Foto: Maria Thiessen

3 tankar kring ”Regeringsbeslut upphäver försök att exploatera strandskyddat område i Sollentuna

 1. Infödd Solnabo

  Bra Maria att du håller koll på Regeringsbeslut. Nu kan jag garantera att många
  i Sollentuna jublar med Naturskyddsföreningens ordförande Herbert Henkel i
  spetsen. Som en liten parantes har Herbert gått i Vasalundsskolan och även skrivit på Rädda Råstasjöns namnlista. Detta var ett mycket positivt besked.

 2. Uppvuxen i Råsunda

  Ett glädjande besked för många som under lång kämpat för att strandskyddet ska beaktas trots att Sollentuna kommun under hela resans gång varit av en annan uppfattning. Ännu ett bakslag för Sollentuna kommun när det gäller
  byggandet vid Väsjön! Här är ett tydligt bevis på att det hjälpte att överklaga ända upp till högsta instans. Nu kommer många även i fortsättningen kunna njuta av det strandskyddade området. Något positivt även för kommande generationer.

 3. Ingela Runsten

  Regeringen har fattat ett bra beslut. Råstasjön bör har stora chanser att bevaras med tanke på att den utsåg till en Pärla 2013 av WWF. Trots att Väsjön saknar den utmärkelsen så beslutade regeringen inget bygge innanför stranskyddat område. Strandskyddet väger tyngre än expoateringsentresset vid sjön.

Kommentarer är stängda.