Domstol dömer att Naturen är viktigare än Friends Arena, viktigare än Mall of Scandinavia

Vi är ju många som anser att naturen och miljön runt Råstasjön är unik och måste bevaras till våra efterlevande, till skillnad från de som vill bygga.

Ni som varit i området har säkert sett att det finns byggbodar nära sjön, och att det i närheten finns en parkeringsplats.

Byggbodarna är byggda med en tillfällig dispens från strandskyddet, som gick ut förra året. PEAB begärde att dispensen skulle förlängas, något som Solna väldigt snabbt godkände. Naturskyddsföreningen överklagade förlängningen av dispensen. Länsstyrelsen avslog överklagandet och tyckte att byggbodarna och parkeringen kunde vara kvar tills bygget av området var klart.

Men Mark och miljödomstolen tycker annorlunda. De kan se att strandskyddet har ett större allmänt intresse på platsen där byggbodarna och parkeringen nu ligger. Djur- och växtliv och möjlighet till friluftsliv är viktigare.

Så nu ska det bli intressant att se om PEAB eller Solna kommer överklaga domen, eller om i alla fall Solna äntligen anser att naturen är viktigare.

Vi i Nätverket Rädda Råstasjön gläds naturligtvis över detta beslut, men är realister och inser att Råstasjön ännu inte är räddad. Nu ser vi fram mot nästa steg och att vår älskade sjö kan bli fredad. Det är dock en stark signal till länsstyrelsen att fatta rätt beslut. Denna dom tillsammans med regeringsbeslutet i januari att respektera strandskyddet i Sollentuna måste göra att länsstyrelsen stoppar det planerade bygget vid Råstasjön

Vattenrallen är en fågel som många vill se, men oftast är den synlig genom kraftiga tubkikare på ett hundratal meter. Men vid Råstasjön kommer fågeln fram och visar upp sig. I vinter har vi tre stycken som är älskade av personer som är intresserade samt fotografer som kommer från hela norra Europa.

Jonathan Stenvall, en kommande naturfotograf i närkontakt med vattenrallen. Klicka här för att se andra bilder som Jonathan tagit vid Råstasjön.

Om du är reporter, maila till info@raddarastasjon.se så får du kopia på domstolsbeslutet.

VattenrallFoto och modell Jonathan Stenvall

5 tankar kring ”Domstol dömer att Naturen är viktigare än Friends Arena, viktigare än Mall of Scandinavia

 1. Gerry Persson

  Många minnen från Råstasjön Mycket bättre att ha kvar än Skrytbygget som knappt gick att sälja
  Bra med lite natur kvar i Solna

 2. Infödd Solnabo

  Bra markering av Mark och miljödomstolen mot Solna stad. Det finns andra värden
  också än arenan och det nya köpcentret!
  Håller till fullo med Nisse Croona om att det finns bara en natur! Att sedan Solna skryter med att det finns så mycket grönområden kvar är en sanning med modifikation. Som tur är äger staten mycket av den marken så där blir det inget
  byggande.

 3. Uppvuxen i Råsunda

  Gillar texten i det här inlägget! Tur att det finns domstolar så att ärenden av det här slaget kan prövas och beslutas på ett neutralt sätt! Det kan inte vara meningen att politiker ska fatta beslut som enbart styrs av pengar. Finns andra värden än pengar. Är väl medveten om att beslutet kan överklagas!

Kommentarer är stängda.