De små stegens tyranni

Vi befinner oss inom strandskyddat område, vid Solnas enda insjö med sina dokumenterat unika natur- och rekreationsvärden. Här borde Solna stad satsa på naturvård, eller hur? Men, nej. När vi ser tillbaka blir det tydligt hur Solna stad och PEAB i samarbete under de senaste åren har tagit steg efter steg för att långsamt exploatera området och förstöra dess naturvärden. Man fäller ett träd här och slänger ut en dunk med kemikalier här. Byggbodar uppförs och man plogar upp en bilväg för entreprenörerna. Allt på en plats som bara för några år sedan var ett orört skogsparti där fåglar häckade och sällsynta blommor växte.

Här är några av stegen i ”de små stegens tyranni”:

 1. Solna hugger ner träd och buskage och anlägger två olovliga vägar – ”Nisses stig” och ”Sophies slinga”. Nätverket Rädda Råstasjön polisanmälde ärendet, och hoppades att marken skulle återställas, men nej. Istället gick Solna och PEAB vidare till nästa steg:
 2. PEAB uppför byggbodar som är högre än tillåtet på platsen. Vid två tillfällen förlängs det tillfälliga bygglovet. Vid byggbodarna samlades stora mängder skräp, som frivilliga från Rädda Råstasjön och Naturskyddsföreningen försökte samla upp. När organisationerna anmälde soptippen till kommunen hoppades man att Solna skulle be PEAB städa upp, men nej. Exploatörerna tog istället nästa steg:
 3. PEAB sätter upp ett högt staket ett tiotal meter närmare sjön, som för att ”hägna in” den nu ganska omfattande soptippen. Får man uppföra ett högt staket utan bygglov inom strandskyddat område? Är det tillåtet att slänga byggsopor, kemikalier och matavfall i vår natur? Det är det få som skulle argumentera för. Staketet uppmärksammades när MÖD gick sin syn vid Råstasjön i november, och anmäldes till kommunen. Togs det ner? Nej, nej nej. Nu kommer nästa steg:
 4. Man plogar, sandar och börjar nyttja marken ännu närmare sjön som bilväg. Av spåren av döma är vägen väl använd som genväg av entreprenörerna som är verksamma i området.

Vad blir nästa steg, Solna och PEAB?

IMG_4759 IMG_4760 IMG_4761

5 tankar kring ”De små stegens tyranni

 1. Naturvän i Solna

  Jag är en av dem som felanmälde sopberget via Solnas kontaktcenter i våras. Kan tyckas smart av Solna och PEAB att ”hägna in” skräpet, problemet är ju bara det att det fortfarande ligger inom strandskyddat området på allmän mark. En olaglig inhägnad ändrar inte på det. Man borde inte bli förvånad längre, kommunalt sanktionerade lagbrott och olovliga åtgärder tillhör det vanliga runt Råstasjön.

  Hej!

  Tack för att du har kontaktat oss! Ditt ärende under rubriken: Felanmälan – Renhållning har tagits emot och registrerats.

  Egen beskrivning:
  Stora mängder sopor finns mellan Råstasjön och PEABs byggbodar vid Råstasjön. Hushållsavfall, trätrall, ett gammalt sopkärl i plast och tomma/halvtomma dunkar med kemikalier mm. En hel del av soporna ligger dolda i träddungen mellan bodarna och sjön.

  Svaret från kommunen som kom efter två veckor och två påminnelser:

  Hej ,
  På grund av stora mängder sopor, så är detta en extrabeställning som ska utföras.
  Ansvarig för avfall och sopor är informerad och kommer att åtgärda detta inom kort.
  /Martin, Solna KC

 2. Huvudstabo

  Att dessa överträdande bara har fått fortgå utan att Solna stad reagerar! Men så är det när pengarna får och fått styra. Solna har ingått avtal med Peab som vi Solnabor inte bett om! Hoppas verkligen att Mark och Miljööverdomstolen kommer att fatta ett beslut som kommer att innebära att det inte blir några hus vid Råästasjön. Såg på Hovrättens hemsidan några dagar innan jul att MÖD inte godkände en detaljplan i Stockholm. Bra att de visar att de kan sätta ner foten när tidigare fattade beslut inte är okej!

 3. Gammal Råsundabo

  Så ser det ut i en kommun som som uppenbarligen sätter byggbolagen före de egna kommuninnevånarna. Det verkar inte ens som om de styrande har vett att skämmas. Solna hamnade som bekant på plats 284 i miljörankingen där 290 kommuner mäts. Kanske satsar man på att hamna allra sist?

  1. Uppvuxen i Råsunda

   Gammal Råsundabor! Jag tror inte de styrande har vett att skämmas över att de gång på gång både kör över solnaborna och det lilla som finns kvar av naturen i Solna. De är helt besatta av en byggiver som aldrig tidigare funnits
   i Solna. De små stegens tyranni som står som rubrik i senaste inlägget är verkligen helt i prick när det gäller agerandet vid Råstasjön. Jag känner mig väl förtrogen med Solna med den utveckligen som de styrande i Solna numera ägnar sig åt är verkligen beklaglig! Att Solna halkat ner på en 284 plats i miljörakningen är inget att skryta med! Det kanske räcker med att Solna har skrytbygget Friend Arenan! Vore på sin plats att Pehr Granfalk förklarar för oss
   kommuninvånarna varför han och alliansen inte satsar på att få en topplaceringen i miljörankningen! Såg förresten att direktören i Eskilstuna kommun för 7 timmar sedan lagt in ett inlägg om miljön på Eskilstunas Facebooksida utifrån ett värdslig perspektiv.

Kommentarer är stängda.