Lyssna på sakkunskapen och rädda Råstasjön

När Solnabon Annika Öhlund la upp denna bild, tagen i slutet av maj 2017, på Facebook kom det många kommentarer ”är det verkligen så lite grönt runt Råstasjön?”. Det verkar som många inte uppfattat hur hotat området är. Därför är insändaren till veckans Vi i Solna av Nätverkets Ann Bell verkligen aktuell.Ann Bell skriver: ”Först ska man bygga 1 800 lägenheter vid Solnabornas kanske mest älskade grönområde. Starka protester gör att man krymper bygget till “bara” cirka 800 lägenheter. Dock tycker man att bygge på strandskyddat område är OK och i juni 2014 röstar moderater, liberaler, centerpartister samt kristdemokrater för detta bygge. I februari 2016 stoppar Mark och miljö-överdomstolen alliansens byggplaner – man får nämligen inte bygga på strandskyddat område.

Så här i efterhand vill alliansen verka lite mer miljövänlig. En liberal politiker utnämner t o m sig själv till det kommande naturreservatets pappa. De många aktiva inom nätverket Rädda Råstasjön tar sig för pannan. De styrande uppvisar inte bara arrogans, utan också en okunnig klåfingrighet som tyvärr kan ställa till det för reservatet.”

Läs hela insändaren på Vi i Solna, den återfinns på sidan 10.

Har just du synpunkter på förslaget till Naturreservat som Solna kommit med, skriv gärna dina kommentarer här. Tyvärr vill de styrande inte ha ett öppet möte som del av samrådet.

2 tankar kring ”Lyssna på sakkunskapen och rädda Råstasjön

 1. Benny Köhler

  Bor inte i Solna, men är infödd Sundbybergare. Råstasjön och Lötsjön är intimt förknippade med varandra och är i mitt tycke systersjöar som inte skall behandlas olika. Har man valt att inte bygga strandnära vid Lötsjön ska man inte heller göra det vid Råstasjön. Ekonomiska alternativ gör det måhända attraktivt att bygga strandnära runt Råstasjön men tyvärr på bekostnad av sjöfåglar och natur som Solna och Sundbybregsbor är förälskade i att besöka och beundra. Ska ekonomiska intressen gå före tusentals invånares rätt att njuta av den gröna lunga som Råstasjön och dess omgivningar utgör? Det är för mig en orimlig tanke. Bygg gärna på alternativa platser och helst för människor som inte är miljonärer eller har suspekta inkomster.

 2. Född och uppvuxen i Råsunda

  Hörde på radion i veckan två professorer från lantbruksuniversitet som pratade om hur viktigt det är för invånarna i en stad att politikerna tänker på att inte skövla ner allt för mycket träd när det byggs. I
  Norrköping har kommunen tagit hjälp av expertisen vid byggandet och sparat korridorer av träd som både ger skugga och tar upp vatten från regnet så att det inte blir översvämningar.
  I radioprogrammet togs det även upp
  att Nacka kommun i Stockholms län är den kommun där politikerna bäst tagit till sig kunskapen om hur viktigt det är med balansen mellan byggandet och grönområden. Intressant att läsa om hur Nacka tänker om framtida naturreservat se länk nedan.Är helt övertygad om att alliansen i Solna blev förnärmade när de stötte
  på patrull från Mark och Miljööverdomstolen och inte fick bygga vid Råstasjön!
  http://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/har-planerar-och-bygger-vi/strategisk-stadsutveckling/framtida-naturreservat/

Kommentarer är stängda.