Samråd runt ombyggnad av utloppet från Råstasjön

Det finns underlag på Solnas hemsida som konsulten har sammanställt nu i oktober, och som vi även lagt upp här. Vidare lägger vi ut den rapport som levererades i våras, då den bland annat innehåller mer detaljer runt beräknade vattenflöden.

Rädda Råstasjön uppmanar alla intresserade att komma på samrådsmötet för att få en uppfattning om vad Solna tänker göra och hur det kommer påverka Råstasjön.

På Solna stads hemsida kan vi läsa följande övergripande beskrivning om samrådet:
Samråd planeras angående planerna att skapa fria vandringsvägar för fisk och fauna vid Råstasjön.
Tid: onsdagen den 5 december 2018, kl. 18.30
Plats: Kommunfullmäktigesalen, Stadshusgången 2, Solna stad

Sammanfattning av projektet
I samband med vårens höga flöden söker sig många fiskarter från Östersjön och Brunnsviken upp längs Råstaån i jakt på lämpliga lek- och uppväxtområden. Råstasjön bedöms vara en mycket lämplig leklokal för rovfiskar som abborre och gädda, tack vare sjöns grunda och vegetationsrika vatten som snabbt värms upp på våren.

Hinder i dagsläget
Dämmet, som ligger i utloppet av Råstasjön, utgör dock ett definitivt hinder för dessa arter att ta sig till sjön. Abborre, mört och gädda blir stående nedströms dammen och kan inte ta sig förbi. Dämmet anlades på 1970-talet, men på platsen har någon form av dämme funnits betydligt längre än så. Dammen saknar tillstånd och villkor, och förutom att säkerställa nuvarande vattenstånd i Råstasjön fyller dammen ingen funktion.

Naturlig vattenregim återställs
Solna stad vill riva dämmet och ersätta den med ett naturliknande utlopp med målet att skapa fria vandringsvägar för fisk och annan fauna. Projektet innebär att Råstasjön får en mer naturlig vattenregim, utan att riskera infrastruktur och byggnader nedströms. Åtgärden är en klimatanpassning som säkerställer en fördröjd avbördning från Råstasjön.Planerade åtgärder innebär att betongdammen rivs (bilas) ned. Lösa sediment schaktas bort ned till fastare botten av sand och grus. Den naturliknande tröskeln anläggs genom utläggning av grov morän eller bergkross eller annat stenmaterial. Bottenuppbyggnaden täcks sedan av ett tjockt lager naturligt avrundad sten och block. Åtgärderna innebär att en lågt lutande strömsträcka skapas.

Rädda Råstasjön uppmanar alla intresserade att komma på samrådsmötet för att få en uppfattning om vad Solna tänker göra och hur det kommer påverka Råstasjön. Nedan finns relaterade handlingar i ärendet.

181106 Samrådsunderlag – Biotopvård vid Råstasjön

180326 Råstasjön naturliknande tröskel slutrapport

180326 Bilaga 2. Naturliknande tröskel

180326 Bilaga 1. Nuvarande utformning

Om deltagande på samrådsmötet ej är möjligt och/eller önskemål om att lämna skriftliga synpunkter finns kan detta göras senast den 21 december 2018.
via epost: tekniskanamnden@solna.se
via brev: Tekniska förvaltningen, Stadshusgången 2, 171 86 Solna
 

 

 

 

 

En tanke kring ”Samråd runt ombyggnad av utloppet från Råstasjön

  1. Henrik Persson

    Hoppsan, det här låter, även om det mycket väl kan handla om en miljöförbättrande åtgärd,
    som ett rätt stort och kraftigt ingrepp. Tror det gäller att utreda alla möjliga konsekvenser.

    Vilka konsekvenser blir det t ex för det dokumenterat stora musselbeståndet som håller vattnet i Råstasjön ovanligt rent?

    Inte minst lär det väl komma ut en hel del för fiskar och fåglar riskabelt betongdamm i vattnet, vid den aviserade bortbilningen av dämmet. Går det inte att skapa en ”laxtrappa” eller liknande, på prov först?
    Bara en tanke.

    /Henrik Persson

Kommentarer är stängda.