(M)an lade sjön i pant

När de styrande politikerna gick i lag med PEAB om ett jättelikt arenabygge, då lade man Råstasjön i pant. Här skulle de mutglada byggherrarna bebygga stränderna kring Solnas enda sjö; det var den ekonomiska säkerheten. Byggrätter byttes mot bygge i miljardklassen och för att vara på den riktigt säkra sidan såg man till att staden också blev delägare i arenan. Den gigantiska nota – en av flera – som snart ska betalas får naturligtvis skattebetalarna stå för. Den mutdömde kommundirektören kostade förhållandevis lite, bara nån dryg miljon. Nu sitter moderaten Salminens efterträdare Pehr Granfalk och ler förtjust eftersom han vill skriva ett avtal med fransmännen; alla arenors verkliga experter. Vad vi inte får veta är hur kluriga dessa fransmän är. Att de är så fantastiskt rika beror självklart på att de, till skillnad från herr Granfalk och hans gossar, vet hur man skriver fördelaktiga avtal. Enkelt uttryckt handlar det om att betala så lite som möjligt och se till att merparten av eventuella intäkter hamnar i franska fickor.

Och så vill europeiska forbollförbundet inte låta en endaste EM-match spelas på denna fördömda arena! Den byggdes ju med det uttalade syftet att skaffa stora internationella matcher till lilla Solna. Men andra events då? Ja, SM-finalen i bandy flyttas till Tele 2 arena. Friends  tappade alltså ännu en viktig bokning. AIK, som tyvärr inte ser ut att klara det allsvenska guldet i år, ogillar det usla gräset. Regnar det för mycket – och man inte hinner stänga taket (det tar en dryg halvtimme att göra det) – blir planen rent av farlig för spelarna; skaderisken ökar markant. När man tittar på Friends arenas kalendarium så ser det rätt tomt ut. Några allsvenska matcher, EM-kval i oktober. Efter ett Monster Jam i början av november händer ingenting förrän 27 november, då hästarna i Sweden International Horse Show springer runt på arenan en helg. Nån match till i början av december och sen stendött igen. Slutsats: Friends blöder pengar! Friends Arena vill vara “De stora ögonblickens arena”, men lyckas inte ens locka till sig en julkonsert.

Det här fiaskot, som vi alltså snart får betala, får dock inte kosta oss vårt sista lilla grönområde! Råstasjön utsågs av Världsnaturfonden till Stockholms läns mest skyddsvärda plats. Man vädjade vid utnämningen till de styrande i Solna att skona denna unika fågelsjö och det har som bekant över 21 000 människor också gjort; vädjat om att stoppa byggplanerna. I valet tappade Moderaterna 10,6 procentenheter, eller 1/4 av sitt stöd. Borde inte partiet och de borgerliga alliansbröderna förstå att man inte kan lägga en sjö i pant?

Råstasjön tillhör de boende i Solna, inte PEAB.

10 tankar kring ”(M)an lade sjön i pant

 1. Infödd Solnabo

  Jan Hansson sportkrönikör på Borås tidning skriver den 27 september 2014.
  Nationalstadion är en skamfläck.
  Friends arenan är en vacker anläggning.Så mycket annat gott går knappast att säga om arenan.
  Hur det kunde gå så snett med egentligen kompetent folk inblandat känns gåtfullt.Någon trovärdig förklaring lär vi aldrig få. Alltför många har intresse av
  att sopa kvardröjande frågor under mattan.
  Från ekonomiskt perspektiv skenade bygget iväg något otroligt.En första kalkyl pekade på 1,9 miljarder.Slutnotan hamnade på 2,8 miljarder.
  I sammanhanget kan nämnas att inte heller Borås Arena höll sin ursprungliga budget.Den låg på 117 miljoner – men sjönk slutligen till 113!
  För kostnaderna i Solna kunde man alltså ha byggt 25 anläggningar i Borås.

  http://tinyurl.com/oe4yrwk

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Nja….han har inte köpt arenan – även om det vore bra. Han förhandlar om att eventuellt ta över driftbolaget, men det verkar dra ut på tiden.

   1. Uppvuxen i Råsunda

    Lars-Ove! En helt korrekt kommentar!
    Sydsvenskan skriver:
    Driften av Friends Arena har gått med 600 miljoner i förlust, det är inte längre hållbart.
    Lagardere Stadium Solutions tar över driften av Friends Arenan.

    Många tidningar även utanför Stockholms län följer med stort intresse
    hur förhandlingarna kring Friends arena fortskrider!
    Länken är både intressant och informativ.

    http://www.sydsvenskan.se/sport/fotboll/privat-foretag-tar-over-driften-av-friends-arena/

    1. Lars-Ove Inläggsförfattare

     Vill bara precisera att Lagardere förhandlar om att ta över driften. Initialt sades att avtalet skulle vara klart till midsommar, sedan har det skjutits en månad i taget. Senaste datum var i augusti. Undrar bara hu mycket de vill ha för att ta över förlusten, de är ju inte kända att bedriva välgörenhet. Så om du bor i Solna, bered dig på att det kommer en faktura under hösten på vad ska vi tro, 350 miljoner? Om de överhuvud ska ta över driften. Sedan kommer naturligtvis även förlusttäckningen för i år på kanske en femtio miljoner.

     Solna är en bra kommun för företagsverksamhet.

 2. Ingela Runsten

  WWF som utsåg Råstasjön 2013 till en Svensk pärla 2013 i Stockholms län
  tar ansvar.
  Sveriges natur är älskad och förtjänar det bästa.Genom kampanjen
  Svenska pärlor vill de öka trycket på politiska partier och beslutsfattare
  att ta ansvar för att nå de mål Sverige har för att skydda naturen blir verklighet.
  WWF agerar som påtryckte mot ansvarig myndigheter och politiker.
  Skyddet av arter, natur och ekosystem måste öka innan det är för sent.
  De kommer att uppmana kommande regering 2014-2018 följande.
  Läs vidare på länken.

  http://www.wwf.se/svenskaparlor/ww-fs-ansvar-/1569840-ww-fs-ansvar-2014#.VDB0F9oayK0

 3. Infödd Solnabo

  Expressen för 2 timmar sedan.
  Trubbel på Friends Arenan igen!
  ”En stor vattenpöl”
  Verkar som problemen aldrig tar slut kring Nationalarenan!

  Lhttp://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/trubbel-pa-friends-en-stor-vattenpol/

Kommentarer är stängda.