ABC tar upp WWFs pris till Henrik Persson i Rädda Råstasjön

Nätverket Rädda Råstasjön kan bli en modell för hela landet – det menar Världsnaturfonden som imorgon utser nätverkets ledare Henrik Persson till Årets miljöhjälte.

En fjärdedel av Solna-borna, 21 000 personer, har skrivit på protestlistorna mot kommunens planer på att bygga lägenheter, förskolor, affärer och parkeringshus i strandskyddat område vid Råstasjön.

-Vi startade med en namnlista och ganska snart hade vi flera tusen namn. Vi blev själva förvånade över vilken stark opinion det är mot byggplanerna, säger Henrik Persson, initiativtagare till nätverket.

Solna fick backa

Den massiva mobiliseringen mot bygget tvingade den borgerliga alliansen i Solna kommunus att banta byggplanerna från 1800 till sjuhundra lägenheter och har gett Råstasjön ryktbarhet långt utanför Solnas gränser.

Förra året röstades sjön fram som det mest skyddsvärda området i Stockholms län i Världsnaturfondens tävling ”Svenska pärlor” – och imorgon får Henrik Persson alltså Världsnaturfondens pris som Årets miljöhjälte ur kungens hand.

-Omtumlande, men väldigt roligt för alla som jobbat i nätverket, kommenterar Henrik Persson.

-Vi hade många starka kandidater till priset, men nätverket har gjort en fantastisk insats för att sätta ljuset på Råstasjön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Förebild

Nätverkets arbete kan bli en viktig modell för hur andra städer kan arbeta för att bevara tätortsnära grönområden, menar WWF i sin motivering till priset.

-Här ser vi att man med ett stort engagemang kan rädda viktiga naturområden. Det är något man kan ta efter på andra håll, menar Håkan Wirtén, WWF, och fortsätter:

-I ett storstadsområde ställs på sin spets, det byggs intensivt. Men vi tror att man kommer att tacka i framtiden för att naturen runt sjön får vara kvar, på samma sätt som människor är tacksamma i New York för att man en gång lät Central Park vara kvar.

Överklagat

Men kampen för Råstasjön är på intet sätt över. Nätverket har överklagat de bantade byggplanerna till länsstyrelsen.

-Vi går vidare ända till EU om det behövs, säger Henrik Persson.

-Man kan undra varför kommunen är så envis med att bygga just vid Råstasjön, med 180 fågelarter, där tiotusentals människor har sitt rekreationsområde. Man vill väl helt enkelt tjäna pengar, fortsätter Henrik Persson.

-Men kan vi inte skydda ett så litet och så artrikt område som betyder så mycket för så många, då har vi inte kommit särskilt långt med svensk naturvård.

http://www.svtplay.se/video/2401987/abc/15-10-19-15  Inslaget kommer vid 9:45

c-rastasjn-0-jpg