Solna gör ett nytt försök – varför förstöra Råstasjön?

Den 16 juni fattade Solna kommunfullmäktige beslut om att bygga 700 lägenheter vid Råstasjöns östra hörn. Detta trots en massiv protest från allmänheten. Alliansen visste det var bråttom att få igenom beslutet för de insåg nog att det efter valet skulle bli andra förhållanden i fullmäktige. Genom att i första hand Moderaterna förlorade en fjärdedel av sina mandat har nu fullmäktige en majoritet emot bygget, och för att rädda Råstasjöns unika natur.

Länsstyrelsen beslöt på eget bevåg att överpröva beslutet, bland annat pga delar av bygget är på gammal soptipp, där det finns mycket gasförekomst, som i värsta fall kan spränga husen i luften. Vidare vill länsstyrelsen ha förtydligat varför Solna vill bygga på strandskyddat område.

Vi ska komma ihåg att för tio år sedan var hela området en grönskande lummighet, vilket kan ses på fotografiet nedan. De byggen som gjorts, av tex byggbodar är med tillstånd som är temporära och marken ska återställas då de inte behövs längre. Den marken är inte vad som kallas för ianspråktagen.

Nu har Solnas tjänstemän gjort allt för att komma runt länsstyrelsens invändningar och har gjort en skrivelse till kommunstyrelsen där man föreslår att det ska räcka ett sanera området, alternativt ta bort den del av bygget som ligger på den sämsta marken. Man måste verkligen ställa sig frågan vad Anders Offerlind och Kristin Andersson har för intresse av att PEAB ska få cementera vår sjö.

Det ska nu bli intressant att se vad kommunstyrelsen kommer att göra. Kommer de klubba förslaget rätt av och sedan gå vidare, eller kommer de ta sitt ansvar och lyssna på opinionen och låta fullmäktige vara det forum som fastställer svaret.

Om du ännu inte skrivit under vår protestlista mot bygget, gör det nu. Klicka på länken stöd oss i överkanten.

För att läsa tjänsteutlåtandet klicka här.

GoogleEarth_Image

 

 

 

5 tankar kring ”Solna gör ett nytt försök – varför förstöra Råstasjön?

 1. jan-evert jannerman

  Växt upp i råsunda, sett bandymatcher på sjön. sett julmarknader på ön……………..vill den ska va kvar
  Janne råsundavägen 135

 2. Peter N

  ”det finns mycket gasförekomst, som i värsta fall kan spränga husen i luften”
  Nu skärper vi oss lite här…
  Även om jag sympatiserar med Råstsasjöns bevarande, den här typen av argument är bara kontraproduktiva.

 3. Lars-Ove Inläggsförfattare

  Peter N. Vi kanske uttryckte det väl drastiskt men metangas är citat ”explosiv i vissa koncentrationer och den kan också orsaka kvävning. Koldioxid är giftigt i relativt låga koncentrationer och kan orsaka kvävning”.

  Du kan läsa mer i rapporten från 2013-10-02 som rör aktuell del av arenastaden. Se sid. 11 kap. 6.1.

  https://usercontent.one/wp/raddarastasjon.se/wp-content/uploads/2014/02/Miljöteknisk-undersökning-av-deponigas-från-äldre-soptipp-inom-Arenastaden.pdf?media=1717840262

Kommentarer är stängda.