Nej till rivning av Råsta café

Ett mycket oroande brev från Riksbyggen har nått en av våra medlemmar. Det handlar om området nära den nedlagda UNO-X-macken vid Råstasjön. I brevet finns formuleringen: ”det står ett ödehus på tomten idag som kommer att rivas under sommaren”.

Det är inget ”ödehus”, det är fråga om. Det gäller Råsta Folkets Hus och Café, som faktiskt är en kulturbyggnad med Solnahistoria.

Huset är fullt användbart, men nu vill Riksbyggen alltså riva det som ödehus. Allt sedan ett naturreservat kommit upp på kartan har det funnits förslag vad som man skulle kunna göra med huset. Tex öppna upp ett kafé, det är många som efterfrågar ett kafé runt Råstasjön, och använda det stora huset som ett miljöcenter där man kan ha information om vår natur. Ett sådant hus skulle bli mycket uppskattat av många skolor. Men Riksbyggen vill alltså riva det.

De vill riva ett kulturhus i Solna, och räknar med att få bygga om ett antal år. Det ska bli intressant att se nu hur väl de olika partiernas löften står sig. En klar majoritet av dem har ju uttalat sig för att det inte ska bli någon byggnation på den gamla Folkets hus tomten.

Vem/vilka har bestämt den rivningen?

Ett begäran om att få riva huset har kommit in till Solna från Riksbyggen, utan motivering, bara ett litet kryss i ruta. Är det på detta sätt Solnas kulturarv ska behandlas, som ett kryss i en rivningsruta.

I Solnas diarium finns det som vanligt bara summarisk information, och det ser just nu ut på detta sätt:

Diarium_riva_rasta_folkets_hus

Det finns senare inkomna handlingar men dessa verkar inte vara registrerade så de syns externt. Tyvärr är detta något rätt så typiskt för Solna, man gör det inte enkelt att se vad som händer i kommunen.

För er som vill läsa ansökan finns den här.

Vi motsätter oss att Råsta Kafé rivs, och ser fram till Solnas hantering av ärendet. Att det sköts på ett öppet sätt och inte i smyg som gjordes då Rödingarna flyttades förra våren.

/Nätverket Rädda Råstasjön/Arbetsutskottet

rasta_cafe

2 tankar kring ”Nej till rivning av Råsta café

  1. Solnabo

    Man slutar aldrig förundra sig över hur konstiga saker kring Råstasjön bara fortsätter. Den ena tokigheten efter den andra. Tar liksom aldrig slut. Inget tycks ta något helhetsgrepp kring Pärlan Råstasjön.Först pratas det om ett Cafe om jag inte minns fel så var även Anders Ekegren positiv till den tanken. Men i Solna stad är vi vana med tvära kast!

  2. Uppvuxen i Råsunda

    Så här uttalade sig byggnadsnämndes ordförande i Vi i Solna när det gäller Hannebergsgården hotas av rivning. Jag fäste mig särskilt vid ordet oåterkalleligt!

    – Med en så gammal detaljplan är det rimligt att kommunstyrelsen får ta ställning innan vi fattar ett oåterkalleligt beslut om rivning, säger byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M).

    Vore önskvärt även med det resonemanget när det gäller Råsta Folkets hus.

Kommentarer är stängda.