Vi kommer inte att ge oss

Nätverket Rädda Råstasjön ger aldrig upp. Opinionen mot ett jättebygge vid Råstasjön – till en del på strandskyddat område! – växer sig allt starkare. 700 lägenheter har den borgerliga alliansen sagt ja till, ändå påstår man sig vilja ha ett naturreservat. Det går ju inte ihop. Men alliansen framhärdar. Centern i Solna påstår sig driva en grön politik. Tidigare miljöministern Andreas Carlgren (c) har sagt att han inte förstår vad partikamraterna i Solna sysslar med. Hur kan vår generation, säger han, ta sig rätten att förstöra ett värdefullt stycke natur som våra barn och barnbarn också behöver?

I juni 2014 fattade Solna kommunfullmäktige ett beslut om detaljplan. Opinionen mot ett jättebygge vid ett älskat naturområde skrämde alliansen som nu hade bråttom. Efter valet i september fanns nämligen ingen majoritet för bygge. Och Länsstyrelsen krävde nedskärning i planen, farlig gas hade hittats i marken. Kommunledningen skar ner lite och lovade snabbt ett grönområde i Huvudsta som ersättning till byggbolagen. Lägg därtill olagliga vägbyggen, olagliga vändplatser med mera. Alliansen har inte ”gjort rätt” vid Råstasjön, som Pehr Granfalk (m) nyss påstod i ”Vi i Solna”. Man har gjort fel – och vill fortsätta göra fel.

Det är där vi befinner oss nu. Mark- och miljödomstolens första instans har gett klartecken till bygge; vilket överraskat Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och alla sakkunniga på området. Vad Mark- och miljööverdomstolen säger vet vi inte. Nätverket Rädda Råstasjön tror och hoppas att domstolen ser i ett längre perspektiv. Människor behöver rekreationsområden; behöver andas frisk luft och lyssna till fågelsång. En kommun av betong är möjligen företagsvänlig, men knappast invånarvänlig.

Ann Bell och Henrik Persson

Nätverket Rädda Råstasjön

20130505-Skaggdoppingar

Foto Johan Lind

2 tankar kring ”Vi kommer inte att ge oss

 1. Gun Olsson

  Ge aldrig upp! När man vet att man gör rätt! Det här kommer ha enorm betydelse framåt i tiden!
  Jag har växt upp i Solna inte långt från Råstasjön, vid Filmstaden. För oss var det många stunder vid sjön, även då det var is.
  Otroligt fint ställe!
  Det är nu det gäller, många tyvärr förstår inte vad vi missar. Skulle det finnas intresse skulle inte detta sker.
  Om man fortsätter att protestera så tror jag tillslut de förstår!
  Hälsningar
  Gun

  1. Uppvuxen i Råsunda

   Gun! Håller med dig i vad du skriver. Jag är också uppvuxen vid Filmstaden i Råsunda. Jag har också varit vid Råstasjön under alla årstider. Både privat och med skolan. Nätverket Rädda Råstasjön och alla ni andra som kämpar Råstasjön ni gör ett jätte bra jobb! Jag säger också ge aldrig upp!

Kommentarer är stängda.