Spacescape är ett forskningsdrivet konsultföretag som på uppdrag av Stockholms stad genomfört en analys av Stockholms utbyggnadspotential genom att i en GIS-modell skapa scenarier för stadens framtida utbyggnad. De olika scenarierna konsekvensanalyserades sedan bland annat med avseende på grönytetillgång. Till konferensen Storstadsnatur arrangerad av Länsstyrelsen med flera tidigare i år, sammanställde Spacescape tillsammans med miljöekonomer aktuell forskning om stadsnaturens ekonomiska värden.
Presentationen innehåller en beskrivning av de vanligaste värderingsmetoderna samt exempel på forskningsresultat om naturens ekonomiska värde. Nyttan av att värdera grönområden i ekonomiska termer sägs vara bland annat följande:
- Turister i Savannah, Georgia, USA: “Om du var tvungen att betala för besök i stadsnära skogar i Savannah, hur mycket skulle du kunna tänka dig att betala?” Betalningsviljestudien visade att den totala betalningsviljan hos turisterna uppgår till 11,5 miljoner dollar per år.
- Studien ’Värdering av stadskvaliteter’ har uppskattat att 10 hektar park inom 1000 meters gångavstånd innebär ca 600 kr per kvadratmeter på en bostadsrätt i Stockholm. Till exempel den nya stadsparken på Årstafältet skapar ett värde på 2 miljarder kronor för nya och befintliga fastigheter.
- Central Park har ett uppskattat fastighetsvärde på $528,783,552,000. Man menar att det innebär att Manhattan skulle få ett totalt lägre fastighetsvärde om Central Park exploaterades.
Hela rapporten finns för nedladdning här.
Detta kan vi direkt översätta till förhållanden i Solna:
- Hur mycket skulle de nya bostadsrätterna i höghusen vid Friends Arena sjunka i värde om skogsdungen utanför deras fönster ersattes av en rad med elvavåningshus?
- Med tanke på att ett attraktivt friluftsområde finns centralt beläget dit folk gärna beger sig på söndagsutflykter, hur mycket ökar detta omsättningen i närbelägna Mall of Scandinavia?
Flera liknande frågor kan ställas. Varför ska man över huvud taget göra en ekonomisk värdering av storstadsnära natur? Spacescape pekar på att det är viktigt att försöka skatta effekter av en policyåtgärd för näringsliv, kommunal ekonomi och en regions attraktionskraft och att det kan vara ett starkt argument för bevarande av grönområden.
Det här är något som tål att tänka på för Solna stad!
Mycket intressant. Unibail-Rodamcos vd har ju upprepade gånger talat om Arenastaden som ”Stockholms Manhattan”. Vi har ju också sett hur Fabege, PEAB och mäklarföretagen ohämmat snyltar på Råstasjöns gröna värden för att hyra ut kontor och sälja lägenheter. Tänk om det otänkbara faktiskt skulle hända – att de kommersiella aktörerna i sista sekund inser vilka enorma värden som står på spel, och själva (med egennyttan som motiv) agerar för att rädda naturvärden och rekreationsvärden vid Råstasjön!
Den som sett hur Solnas mäklare lyfter fram ”närheten till den vackra Råstasjön” i sina annonser, förstår att naturvärden är intimt kopplade till ekonomiska värden. Unge herr Granfalk borde kanske börja läsa bostadsannonser – alternativt flytta till annan ort.
Tack Maria för ditt inlägg. Att bostadspriserna vid Central Park skulle sjunka om de skulle byggas där har jag redan läst i media långt tidigare. Inte ett dugg förvånad! Om det byggs vid Råstasjön så är jag helt övertygad om att bostadspriserna kommer att sjunka. De som redan köpt och flyttat in i Arenastaden kan känna sig lurade om det byggs vid Råstasjön. Jag håller helt med Gammal Råsundabor om att Unge Herr Granfalk borde börja läsa bostadsannonser. Han fortsätter bara med näbbar och klor att försvara bygget vid Råstasjön.Undrar hur länge han kan fortsätta att ha skygglappar
när det gäller Råstasjön! Irritationen kring Råstasjön bara eskalerar!