Träden i Vasalundsparken är räddade!

På en av de kallaste dagarna i januari ordnade Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Rädda Råstasjön och Vasalundsparkens vänner en manifestation för att protestera mot breddningen av Dalvägen och ingreppet i Vasalundsparken. Ett femtiotal tappra Solnabor kom till platsen för att protestera mot planerna på att 1400 kvadratmeter av parken skulle asfalteras och tolv träd, varav tio ekar, huggas ned.

Naturskyddsföreningen och flera andra föreningar och privatpersoner yttrade sig under både samråds- och granskningsprocessen, och krävde att parken skulle skyddas och träden räddas. I den nya version av detaljplanen som presenteras för byggnadsnämnden i nästa vecka är finns nu glädjande nog en del betydande förändringar:

”Breddningen av Dalvägen medför att cirka 348 m 2 parkmark längs Dalvägen kommer
att tas i anspråk. Delar av parkmarken, cirka 100 m 2 , är sedan tidigare hårdgjorda ytor.
Inga träd kommer att behövas tas bort. Ett träd ligger närmre än 1,5 m från Dalvägens
planerade nya läge och kan därför behöva särskilda åtgärder för att kunna bevaras.
Inom planområdet kommer nya träd planteras längs Dalvägen östra sida.”

Tack alla som engagerat sig för träden och parken! Vi är glada för det vi åstadkommit tillsammans, men kampen om Vasalundsparken är inte över på långa vägar. Naturskyddsföreningen kräver att denna viktiga del av Solnas gröna infastruktur får ett permanent skydd från framtida exploatering. Solnaborna behöver sina parker nu, mer än någonsin. Parker i städer är nödvändiga för att vi ska få kontakt med naturen, för rekreation och återhämtning. Träd fyller många funktioner i en stad – de tar upp vatten, renar luften och är viktiga för den biologiska mångfalden. Människor som hör fågelsång och rör sig bland träd, särskilt lövträd, känner mindre stress och oro.

Manifestation den 21 januari