Nya utloppet – vad är det som Solna säger?

I ett informationsmeddelande på Solnas hemsida står det ”Ny passage för fiskar ska förbättra vattnet i Råstasjön”, och sedan kommer det lite information. Det ska bli ett porlande utlopp där man kan se fiskar simma upp till Råstasjön från Brunnsviken. De ska simma i en kulvert som är 1 km lång, och där set oftast inte är speciellt mycket vatten.

När det är större vattenflöde är det med stor sannolikhet så starkt flöde att fiskarna inte kommer orka simma hela vägen då det inte finns några ställen att vila sig på. Är det någon som tror att fiskar kommer simma hela vägen upp till Råstasjön?

Sedan kommer en passus som är väldigt förbryllande med uttalande av Solnas limnolog. Vattnet i Råstasjön ska bli bättre, och det är det hundratal musslor som hon och hennes kollegor flyttat från det nuvarande dämmet in i Råstasjön där de ska arbeta med att rena vattnet i Råstasjön. Ett par hundra.

Våren 2017 publicerades en vetenskaplig rapport om statusen för musslorna i Råstasjön, och det framkommer i den att det finns runt 5 miljoner musslor i Råstasjön. Dessa har idag en kapacitet att filtrera hälften av vattnet varje dygn. Var det ett par hundra som flyttats? Vill du läsa rapporten så finns den här

Sedan kommer det nya utloppet tillåta att sjöns vattennivå tillåts variera, vilket ska vara bra för fåglarna. Undrar om de sjöfåglar som häckar med sina bon i på vattnet kommer tycka det? Vad händer om det blir fluktuationer på nivån när sothönor ligger i sina reden? Kommer vattenrallen vara kvar, eller jagas den bort?

Råstasjön har idag en stabil vattennivå sedan snart hundra år, som är en stor del i att sjön är så attraktiv för fågellivet. Under såväl samrådet kring ombyggnaden, som under domstolsförhandlingarna hävdade Solna hela tiden att vattennivån kommer bli lika stabil som nu med det nya utloppet – var det bara ett spel för gallerierna?

Prisade naturfotografen Jonathan Stenwall blir uppvaktad av en vattenrall

3 tankar kring ”Nya utloppet – vad är det som Solna säger?

 1. Henrik Persson

  De måste ju tala om vad som händer med vattennivån! Och med det befintliga fiskbeståndet ifall andra arter kommer in.

 2. Christina Bernestedt

  Det är mycket runt det här som väcker frågor. Framförallt undrar jag över om kommunen är säkra på att vattennivån kommer vara fortsatt stabil. Känns oroande att läsa ”Sjötröskeln kommer att skapa ett mer naturligt vattenflöde där sjöns vattennivå tillåts variera” Hittar ingenstans hur stora variationer de tänkt sig?
  Sothönor och skäggdopping som häckar på öppet vatten är beroende av en stabil vattennivå. För att inte tala om vår lokala kändis, vattenrallen. Den har t.o.m. häckat här i år.

 3. Ann Bell

  Efter den långa striden kring Råstasjön, då Solnas moderatstyrda allians ville bygga 1800 lägenheter längs stranden, så trodde man (hoppades i alla fall) att de styrande skulle sansa sig. Den som på plats sett hur det ser ut kring dämmet nu under ombyggnaden inser att de som bestämmer ingenting lärt. Ett naturreservat kräver omsorg. Här låter man en gigantisk grävskopa fara fram och den sly som man har tillåtelse att ta ner liknar faktiskt träd. Man tycks dessutom ha glömt att Råstasjön är känd som fågelsjö. Det dämme som fungerat bra i 40 år lyckades hålla vattenståndet i skick. Vad som händer framöver vet ingen. F d fullmäktige-ledamoten Hanif Bali (M) kallade hånfullt Råstasjön för ”likvattnet vid arenan”. Låt oss innerligt hoppas att han inte får rätt.

Kommentarer är stängda.