Vad händer vid Råstasjön?

Sedan i höstas har vattennivån varit minst två decimeter högre än normalt som ett resultat av att Solna valt att bygga om utloppet till ett porlande naturlikt utlopp. Vi har dock inte sett skymten av några fiskar som rör sig mellan sjöarna, det finns nog inte vatten nog för att ta sig upp för dem.

Vi noterar vidare att det samlas vatten efter bron vid utloppet, och det rinner mycket dåligt.

Vi kan även se vid bron vid utloppet att det samlas mycket skräp som inte vill rinna vidare.

På något sätt verkar som om vattenflödet är stört genom sjön. För även vid inloppet i nordvästra hörnet svämmar det över. Beror troligen på att Råstasjöns vattennivå är för hög, då det är väldigt liten lutning mellan inlopp – Råstasjön – Brunnsviken.

Här brukar det normalt vara en liten bäck som rinner in till Råstasjön, nu har det bildats ett litet deltaområde. I detta syns det tydligt att det är någon form av olja som flyter, kommer den möjligen från SLs bussgarage, de har ju tidigare haft problem med utsläpp och Sundbyberg har ålagt dem att ordna till det.

Här ser vi den skövlade västra sidan, undrar vilka fåglar som kommer häcka här? Enligt Solna tog man bort ”allt” för att inte rovfåglar skulle kunna sitta i de små träden och spana in fåglarna…….

Undrar om det allt detta som gör att sjön inte mår bra nu. En känd ornitolog skrev Tyvärr så är nog Råstasjön som den mest stadsnära fågelsjön dödsdömd som den hanteras.

Vi har sett döda måsar under våra vandringar vid sjön. De ligger vid strandkanten, till synes oskadda, och i det längsta hoppas man att fågeln ska röra på sig, men icke. Vore måsarna offer för rovfåglar så skulle blod och fjädrar skvallra om kamp på liv och död. Men de bara ligger där och då frågar man sig om vattnet är boven. Kan det höga vattenståndet betyda att ett naturligt flöde upphört – att vattnet blivit orent, kanske toxiskt?

Det är något mycket märkligt med måsarna. De lägger sig på vattnet eller marken och ser ut som de inte kan röra sig. Syns att de lever men efter ett tag dör de. Nästan som något förlamar dem först innan de dör. Måste vara plågsamt.

Vi har talat med ansvariga politiker om detta i förra veckan och de har sagt att de ska undersöka det och återkomma. Låt oss hoppas att det initieras åtgärder snarast, inkluderande undersökning om varför måsarna dör. Vi får verkligen hoppas att det går att återställa det som blivit snett.