Det är vår stad också

I senaste numret av Sveriges Natur finns det en intressant artikel som beskriver Jonathan Stenvalls arbete med att dokumentera naturen. I artikeln som är skriven av Mats Hellmark kan vi bland annat läsa att många av bilderna är tagna vid Råstasjön, där höghusbebyggelse planeras nära stranden.

det_ar_var_stad_ocksa

Sjön och den lilla skogen ligger bara sex kilometer från Centralen. Ändå finns här nio rödlistade arter och ett sextiotal häckande fågelarter. Här finns flera duvhöksfamiljer och vattenrall som är så van vid människor att den kan handmatas.

I fjol utsågs sjön till Stockholm läns mest skyddsvärda naturplats och nätverket Rädda Råstasjön tillsammans med bland andra Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna jobbar för att skydda området.

Jonathan vann i år titeln som ”Årets unge nordiska naturfotograf”, och arbetet med att dokumentera den stadsnära naturen resulterade i att han fick ett stipendium av Hasselblad Foundation.

Vill du se Jonathans bilder från Råstasjön, klicka här.

 

5 tankar kring ”Det är vår stad också

  1. Åke Andersson

    En mycket bra artikel, med fantastiska bilder av Jonathan. Att bo i en stad är att samsas om ett begränsat utrymme, och när vi bygger fler bostäder och förtätar blir det än viktigare att värna de små gröna oaser som finns kvar. Detta för vår folkhälsa, men också för att träd och växtlighet utgör en buffert för de oundvikliga klimatförändringarna. Dessutom menar många av oss menar att biologisk mångfald har ett värde i sig.

    Att som en anonym person i lokaltidningen sa åt alla oss som engagerar oss i Rädda Råstasjön och andra miljöorganisationer att vi ska ”flytta ut i skogen” är verkligen lågt. Till den icke-namngivne personen vill jag svara: Det finns kanske någon betongöken som passar dig bättre än Solna? Det här är nämligen vår stad också!

  2. Huvudstabo

    Vilka fina fågelbilder av Jonathan tagna från den unika och ovärderliga Råstasjön. Kul att en sådan ung kille förstår vidden av vad som skulle hända med fågellivet vid sjön om byggena skulle bli av. Vilket erkännande att få ett stipendium av Hasselblad Foundation för att dokumentera den stadsnära
    naturen.Jag vet att Jonathan verkligen har fastnat för Råstasjön och vill att den ska bevaras.Viktigt att den besvaras för alla Solnabor och kommande generationen. Bra jobbat Jonathan! Ser fram emot att få ser mer bilder tagna
    vid Råstasjön.

    1. Gammal Råsundabo

      Härligt att någon säger det som så många av oss tänker – nämligen att det är vår stad också! Vi är snart 24 000 människor som i skrift protesterat mot planerna på mer byggnation vid Råstasjön. Vi vet att staden Solna skulle tappa en av sina stora attraktioner om detta värdefulla grönområde skulle bebyggas. Det gör (självklart) också stadens bostadsmäklare; närheten till vårt fina rekreationsområde lyfts alltid fram i deras lockande texter.

      Nu handlar det dock inte om fastighetsvärden när de boende protesterar mot att starka krafter (byggbolag och politiker) vill exploatera också strandskyddat område. Nej, det är faktiskt för att de, vi alla, vet att människor behöver frisk luft, stillhet och grönska – och alldeles särskilt mycket i en stad som alltmer verkar satsa på bilism och byggnation.

      Alltså: det är vår stad också! Den må vara den företagsvänligaste i landet, men nu är det på tiden att den styrande alliansen inser att den också måste bli boendevänlig. Smaka på det ordet, alliansens kommunalråd!

      1. Uppvuxen i Råsunda

        Gammal Råsundabor! Instämmer till fullo med att det allt du skriver om att det är vår stad.
        Anmärkningsvärt att inte den styrande alliansen i Solna stad inte ännu förstått ( eller ej vill förstå) att Solna skulle tappa en hel del av attraktionen om det skulle byggas vid Råstasjön. Märks att det mer och mer jäser bland invånarna när det gäller den känsliga och infekterade frågan Råstasjön. Tack nätverket Rädda Råstasjön för att ni har denna hemsida där ni hela tiden lägger in bra inlägg!
        En jätte bra hemsida.

  3. Pingback: Råstasjön får prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen |

Kommentarer är stängda.