Vintern har även kommit till Råstasjön

Det är glädjande att omrörarna ser ut att fungera och håller öppet vatten för sjöfåglarna. Tyvärr är det lite fåglar vid utloppet, vilket troligen beror på att det skyddande buskaget har tagits bort.

Tiden som är framför oss nu är en prövande tid för många djur, och fåglarna är glada för lite extra mat. Olika frön är bra, och torr kattmat är också bra enligt en fågelkunnig person. Men avstå från att ge dem bröd, då det innehåller väldigt lite energi men ger fåglarna en lurig mättnadskänsla.

Hägrarna håller till vid matlådorna

En av sjöns övervintrande vattenrallar letar efter lite att äta. Tycker bland annat mycket om leverpastej

En tanke kring ”Vintern har även kommit till Råstasjön

 1. Ann Häggmark-Bell

  Så sant att vintern kommit också till Råstasjön! Men nog är vi många som hoppats att matningen av hägrarna och andra fåglar skulle vara igång. Tyvärr ser det inte så ut. Några hägrar sågs ligga ute på isen, ett ovanligt beteende tror i alla fall vi som inte är experter.
  Det är hög tid att Solnas nya politiska majoritet inser reservatets betydelse. Det är en liten värdefull juvel! Hit flyr man undan stress, dålig luft och vardagens eventuella bekymmer och kan – om man har tur – inte bara andas friskare luft utan också spana in den skygga vattenrallen i sumpskogen. Vill man mata den bör man alltså satsa på bitar av leverpastej, men ostbitar är också välkomna.
  Vi som ofta promenerar runt sjön vet hur välbesökt området är. Här vandrar, cyklar och joggar människor i alla åldrar. Många kommer från jobb i Arenastaden, kanske trötta på shopping i Mall of Scandinavia och de kommer för att njuta av stillhet och klar luft.
  Ett litet och ömtåligt område är det och det är därför det måste tas om hand.Det är därför som hägrarna måste matas. Kanske bör man också gå försiktigt fram med planen på att fälla lövträd i syfte att friställa tallar. Näktergalen tycker om lövträd.
  Det gör faktiskt flertalet fågelarter, liksom vi människor.

Kommentarer är stängda.