På måndag den 25 maj kommer ett ärende upp i kommunfullmäktige där förslaget är att Solna ska ersätta Råsta Holding med ny mark, i stället för den som inte är byggbar runt Råstasjön.
Vän av ordning undrar hur Solna kunde erbjuda mark som ersättning för sin 25% andel i Råsta Holding, mark som enligt gällande regler inte kan bebyggas. Merparten av den ligger på strandskyddat område. Vidare är ju en stor del på en före detta soptipp där det finns farliga gaser.
Därför bör följande frågor ställas:
- Hur kommer det sig att Solna lade in mark som till större delen ligger inom strandskyddat område som betalning för sin del i Råsta Holding? Hade man redan då tillsammans med PEAB skissat på byggen
- Eftersom Solna lagt in strandskyddad mark i avtalet så faller det sig ju rätt så naturligt att Solna instruerade tjänstemännen att ta fram 1800 lgh planen. För skulle man följt lagen hade det inte kunnat bli så många. Att sedan ledande politiker tvår sina händer och menar att det är tjänstemännen som gjort det. Är det att ta ansvar?
- Det verkar ju som om planen varit att bygga 1800 lgh från Råsta Holding och Solnas sida. Detta betyder väl att andra intressenter lagt in mark med dessa förutsättningar. Vad händer när MMD (Mark och Miljödomstolen) säger nej till bebyggelse på de sex kvarter av strandnära bygge som de ska döma om? Kommer Solna då få krav på sig från Jernhusen på att ersätta den marken, helt enkelt för att man räknade med byggnation?
- Varför är det så bråttom med markbytet, vore det inte bättre att göra det i lugn och ro så alla eventuella scenario kan evalueras och minimera såväl risk som kostnad för Solna?
Ska bli väldigt intressant på måndag kväll, hur kan Solna kommunfullmäktige släppa igenom detta?
Alliansen har verkligen satt Råstasjön i pant.
Foto: Maria Thiessen
Många av frågorna vore väl lämpligt att Anders Ekegren svarar på!
Han är ju i vanliga fall en verbal man även om han varit tämligen osynlig i media på sistone!
Det är ännu inte för sent att ge ett svar, många väntar på det!