Mark- och Miljööverdomstolen på syn vid Råstasjön

Idag var MÖD på besök vid Råstasjön, så kallad syn. De ville med egna ögon se hur det ser ut i området och var de tilltänkta huskropparna ska byggas. Fyra föreningar var kallade till dagens syn. Förutom Hyresgästföreningen var det Naturskyddsföreningen i Solna Sundbyberg resp. Stockholm samt Världsnaturfonden  (WWF). De tre sistnämnda hade begärt syn.

Då det var dags för själva synen, ledde Florian Reitmann med den äran de inblandade som vill bevara sjön.

Sedan var det till största delen Johan Lind, docent på Stockholms universitet som förklarade vår syn på Råstasjön och dess omgivning.

Två hägrar flög förbi, för att liksom markera vad de tyckte. Lite längre in på norra sidan kom även vattenrallen fram. Enligt Hasse Ivarsson så var det första gången denna säsong. Till och med Solnas inhyrda jurister var imponerade av detta.

Vi i Solna var med på synen och deras reportage kan man läsa här.

Samling på Evenemangsgatan. Det ser ut att bli mycket folk

Samling på Evenemangsgatan. Det ser ut att bli mycket folk

DSC_0043_DxO

Mark- och Miljööverdomstolen, klädda för att ge sig ut i naturen

DSC_0051_DxO

Solnas representanter. Väl representerade med stadsarkitekt, PR, jurist och representant för Råsta Holding

DSC_0056_DxO

Florian delar ut kartmaterial, och hade kopior med sig till alla. Solna däremot verkade ha problem med sin kopiator, för det var inte tillräckligt med kopior.

DSC_0057_DxO

Henrik Waldenström från Världsnaturfonden förklarade varför de har engagerat sig i Råstasjön. Helt enkelt för att den är unik

DSC_0061_DxO

Solnas stadsjurist registrerad av kameran, kanske lika bra för det slarvas en hel del med registrering annars från det hållet

DSC_0072_DxO

Vi noterade att stängslet runt byggbodarna flyttats ut ett tiotal meter

DSC_0079_DxO

Florian visar med hjälp av telefonen var vi är. Solna hade förvånansvärt svårt att visa på kartan var vi var vi varje stopp. Kan det vara så att deras arbete med byggplaner och annat är en ren skrivbordsprodukt

DSC_0084_DxO

Även om det var lite blött på arken så visade naturen sig från sin absolut bästa sida

DSC_0125_DxO

Johan förklarar vikten av sumpskogen och den vilda naturen. Här finns det mycket mygg och annat vilket gjort detta område till fladdermössens eldorado – sju arter som häckar här

DSC_0132_DxO

En titt i kartan. Det som förvånade var Solnas dåliga kännedom om området, visste ofta inte var vi var exakt

DSC_0139_DxO

Det är bra att ha med sig bandyportföljen

DSC_0151_DxO

Upplaget för byggmaterial är här på temporärt bygglov

DSC_0179_DxO

Var går strandlinjen. Vi vägen, eller ute vid vassens utkant?

DSC_0186_DxO

På västra sidan av Råstasjön finns en liten bäck. Den räknas in då Solna bestämmer strandlinjen, men man räknar inte med bäcken som rinner ut ur sjön i nordöstra hörnet. Var finns logiken?

DSC_0192_DxO

Alla tittar bort mot Arenastaden

DSC_0204_DxO

Ska det lilla gröna framför de tre (kommer bli fem) punkthusen försvinna så det blir en ”naturlig övergång” mellan Arenastaden och Råstasjön

8 tankar kring ”Mark- och Miljööverdomstolen på syn vid Råstasjön

 1. Solnabo

  Vilken bra bildserie från Mark och miljööverdomstolens syn tidigare i dag!
  Texten är verkligen suverän. Bra jobbat! Solnas stadsjurist verkar inte helt bekväm med att hamna på bild! Men orsaken kan måhända vara att det är lättare att slarva med registrering av handlingar om man förblir anonym
  bland Solnaborna.

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Eftersom hela handläggningen är skriftlig blir det inte en förhandling som man ser i brottmål. Nu ska WWF, Naturskyddsföreningarna och Hyresgästföreningen kommentera vad Solna lämnat in. Dessa kommentarer ska komma in till sista november.

   Räkna inte med ett beslut i år.

  2. Susanne Frister

   Å vad bra att de kom! Låt mardrömmen ta slut snart och vi kan andas lugnt när vi promenerar runt

 2. Huvudstabo

  Bara en liten reflektion. Bild nr 3 visar verkligen en skara sammanbitna
  och ej glada representanter från Solna stad. Vad de innerst inne tycker får
  vi aldrig reda på! Vid det här laget måste de i alla fall ha kommit till insikt om att vi solnabor och många andra utanför Solnas gränser inte vill att bygget vid Råstasjön ska bli av.

 3. Gammal Råsundabo

  Nog verkar Solna kommun ha gått vilse så in i vassen? Trots hjälp från inhyrda jurister (vars fakturor Solnas boende får betala!) vet man inte var man befinner sig när strandlinjen och byggnation diskuteras. Borde inte Solna ha förberett sig bättre? Man kunde tydligen inte ens tillhandahålla kopior av sitt skriftliga material och visste uppenbarligen ibland inte var man befann sig. Att Solnas styrande villat bort sig och inte förstått vilken stark folklig opinion som är emot bygget vid Råstasjön är en sak, men att stadsarkitekt och inhyrda experter villar bort sig vid sjön visar på nonchalans. Några promenader ute i den natur man är beredd att förstöra kunde kanske ha underlättat. Men det är ju det där med kartan och verkligheten….

 4. Undrande

  Vem är fotografen bakom denna fina fotoserie? Uppskattar också texten
  i inlägget. Tänk att det var så många miljöhjältar på plats denna fina novemberdag när Mark och Miljööverdomstolen gjorde syn vid Råstasjön.

Kommentarer är stängda.