Strandskyddsmanifestation vid Råstasjön

Strandskyddet är en grundläggande del av allemansrätten och är allvarligt hotat i våra tätorter. Under söndagen anordnade Naturskyddsföreningen manifestationer för strandskyddet på ett flertal platser i Stockholms län, så även vid Råstasjön.

IMG_8430

Ett antal nyfikna deltagare samlades vid sydöstra hörnet av Råstasjön där den lokale fågelexperten Hasse Ivarsson tog till orda. Vi fick följa med på en intressant vandring vid sjön där vi fick lära oss mer om fågel- och växtlivet. Till exempel visade Hasse oss var det hänger en fridlyst mistel.

IMG_8438

Vi fick också veta mer om hur olika naturtyper hänger ihop och hur sumpskogen norr om sjön bidrar till det rika fågellivet i och vid Råstasjön. Till exempel vattenrallen som brukar vara synlig under vintrarna är beroende av sumpskog för att trivas.

IMG_8442

Efter vandringen samlades vi för fika och samkväm, även den stoppade avstängningen av Sjövägen avhandlades. Sjövägens avstängning är för övrigt ingen ny fråga, streamern kom redan 1983!

Florian Reitmann, ordförande i Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg och tillika medlem i nätverket Rädda Råstasjön, avslutade manifestationen med ett tal om varför det är viktigt att bevara strandskyddet och hur möjligheten att röra oss fritt i oexploaterade strandmiljöer påverkar oss på ett positivt sätt.

IMG_8448

Foto: Maria Thiessen

2 tankar kring ”Strandskyddsmanifestation vid Råstasjön

  1. Huvudstabo

    Fina bilder ifrån strandskyddsmanifestationen. Av bilderna att döma ser det ut som om ni hade en trevlig vandring med Hasse. Fin bild på misteln vid Råstasjön.

  2. Nina Vetter

    Tack för en trevligt ordnad manifestation för strandskyddet. Och tack Hasse för fågelguidningen och Florian för fint tal. Kaffe o kaka efteråt satt väldigt fint. Tack också för det!

Kommentarer är stängda.