Svenska Turistföreningen tänker till

Idag var mycket folk som promenerade, sprang och cyklade runt Råstasjön. Likaså var det ett dussin personer som med kameror i högsta hugg väntade på att vattenrallen skulle visa sig. Det var med andra ord en vanlig dag vid vår sjö.

DSC_0477_DxOPå östra sidan noterades att kattfötterna börjat visa sig på buskarna, buskar som vi nu räknar med att de blir kvar då byggplanerna är lagda på is.

Då passar det att Svenska Turistföreningen skriver till Solna med en begäran att arbetet med naturreservatet påskyndas. De påpekar även önskemålet att det blir ett gemensamt reservat med Lötsjön. Du kan läsa deras brev till Solna här.

Att prata om ett naturreservat som täcker båda sjöarna är ju optimalt, men då gäller det även att göra något åt trafiken på Sjövägen som går mitt i. Varför inte se till att det blir en väg för blåljus enbart, och att vi vanliga får välja andra vägar. Solna har just nu ett samråd runt detta – gå in och gör din röst hörd här, senast 13 mars.

DSC_0494

Här där hägrarna promenerar tillsammans med kanadagäss byggde Solna en olaglig vändplan för bussar. Den fick tas bort.

 

 

5 tankar kring ”Svenska Turistföreningen tänker till

  1. Huvudstabo

    Svenska Turistföreningen skriver på sin hemsida nedanstående text.
    LOKALAVDELNINGS AKTIVITETER
    Vandring runt Råstasjön och Lötsjön
    Söndagen den 13 mars kl. 12.00 samlas vi vid T-banestation Näckrosen, uppgång Filmstaden i Råsunda. Vi går genom den gamla Filmstaden och vidare ner mot de idylliska och intressanta sjöarna. Lättvandrade 7 km. Hemfärd med T-banan från Duvbo.
    Tipspromenad

  2. Gammal Råsundabo

    ”De idylliska och intressanta sjöarna”, skriver Svenska Turistföreningen i sin inbjudan till promenad. Tänk om den styrande alliansen i Solna kunde svälja förtreten och inse att Råstasjön och grannkommunens Lötsjön är tillgångar? Så fina naturområden i omedelbar närhet till storstad är unika och lyfter faktiskt sina städers attraktionskraft.

    Moderata landstingsrådet Tamsons oro över Solna tycks mycket överdriven, för att inte säga befängd. (Se Mitt i Solna 1/3-16) Att Arenastaden skulle bli ett ”andreservat” i stället för en plats med liv och rörelse, tycker han är förskräckligt. Han borde kanske ha sagt till sina partibröder i Solna att inte bara lämna byggplats till företag i Arenastaden. När Mark -och Miljööverdomstolen säger att man inte får bygga vid Råstasjön , gör den det eftersom lagen säger att strandskydd gäller. Tamsons trams om att staten sviker är just det: bara trams. Som förtroendevald politiker borde han veta bättre.

    1. Erik

      Ännu ett häpnadsväckande uttalande av en högt uppsatt moderat. Tamsons tycks mena att domstolarnas oberoende ska upphävas, eller vad? Kanske borde han läsa en grundkurs i statsvetenskap så att han förstår att domstolarnas oberoende från politiska påtryckningar är en nödvändig förutsättning för ett demokratiskt system. Eventuell kritik kunde Tamsons istället rikta mot sina partivänner i Solna, som underlät att läsa lagen innan de lade fram detaljplaneförslaget till att börja med.

      1. Uppvuxen i Råsunda

        Erik! När du skrev häpnadsväckande uttalande av en högt uppsatt moderat kom jag tänka på en artikel i tidningen Skogen där samme man omnäms. I artikel står också ordet häpnadsväckande.
        Texten nedan är från länken längst ner i denna kommentar.
        Har Stockholmsfixerade moderata politiker en förmåga att prestera verbala grodor? Ja, frågan känns berättigad när man hör Kristoffer Tamson, moderat trafiklandstingsråd i huvudstaden, redovisar synen på järnvägarna utanför Norrtull.

        http://www.skogen.se/nyheter/stockholmsfixerat-politikerord

  3. Infödd Solnabo

    I Vetenskapsradions Forum pratar Hans Linde om olika förslag när det gäller byggandet av bostäder. Lyssna på länken nedan den är intressant och lärorik även för alliansen i Solna Stad. Gäller att lyssna och ta till sig av det som forskningen kommer fram till. Anledningen till att jag lägger in länken här är att
    det är många som läser Rädda Råstasjöns hemsida. Den är fantastisk bra och mycket uppskattad.
    Hans Lind är professor i fastighetsekonomi vid KTH och i den nya boken Åtkomliga bostäder föreslår han att nya bostäder byggs på ett sådant sätt att de inte blir lockande för höginkomsttagare. Det kan handla om att bygga mindre lägenheter, att bygga i mer oattraktiva områden och att bygga med lägre standard. Andra förslag handlar om att sluta med dyra och i många fall onödiga renoveringar och att slopa kraven på minimiinkomster för att hyra ut lägenheter.
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/677729?programid=1302

Kommentarer är stängda.