Råstasjöns hägrar svälter

I måndags den 18 december beslöt en majoritet i Solna kommunfullmäktige att inrätta ett naturreservat runt Råstasjön. Ett verkligt minimalt reservat som bara följer strandskyddsgränsen. Dvs Solna har inte tillfört något utan bara inkluderat den yta som Mark- och Miljööverdomstolen förbjöd Sola att bygga på.

Det sades i debatten att det skulle bli ett vasst reservat, vad man nu menar med det. Dock verkar inte Solnas hantering av innevånarna i reservatet vara så värst bra, man kan nog säga att det inte är de skarpaste knivarna som har hand om det.
Medan Solnas politiker debatterar reservatet, och så småningom kommer till ett beslut, där den avgörande rösten lades av et lokalt parti vars företrädare sa att Råstasjön är en ickefråga för mitt parti. Kommunstyrelsens ordförande ansåg det löjligt att skydda mer natur.

När allt detta händer så svälter hägrarna. Varför har Solna stad inte börjat matningarna med fisk? Det är ju inte en nyhet att de kommer varje vinter. Varför låter man de propellrar som är på flottar och som ska hålla vattnet öppet vara trasiga? Svaret som man får då det felanmäls är att ”vi känner till att de är trasiga” – vilken tur då, men hjälper knappast fåglarna.

Trots löften från Solna hade inte matningen av hägrarna startat i dag heller, varför händer inget. Kan ni på kommunen gå på julledighet och veta att hägrarna svälter?

Då den moderatledda Alliansen ånyo sviker Råstasjön tog Solnapartiet tag i det. Åkte till butik och köpte strömming för delar av partikassan för att visa att naturen och dess innevånare i Solna är viktiga och måste tas om hand. Därför är Råstasjön absolut inte en ickefråga, utan snarare en hjärtefråga. Lars-Ove Löf kommer fortsätta att mata hägrarna fram till dess det klart framgår att Solnas matning har börjat.

Under matningen kom två anställda i Solna stad fram och sa att de av egna pengar köper in mat till andfåglarna, då Solna inte vill ge något bidrag. De hade även under en månad påpekat för staden att propellrarna inte fungerade och att hägrarna behöver matas. Utan att få något gehör.

Rädda Råstasjön vill även framföra sitt tack till Bröderna Axelssons fisk för att ge rabatt på strömmingen.

Foto Lotta Willbach

 

 

7 tankar kring ”Råstasjöns hägrar svälter

 1. Solnapensionär

  Ja, Bergshamrapartiets vilde tyckte att Råstasjön var en ickefråga. Det parti som orkar se bortom det egna närområdet valde dock att agera. Tack till Solnapartiet, som uppenbarligen värnar om hela Solna, för att ni ryckte in när Solna svek! Det ”vassa reservat” som kommunalrådet Granfalk talat om hade annars riskerat att fyllas av döda hägrar.

  Att Naturskyddsföreningen tillsammans med Världsnaturfonden vädjade till Solnas borgerliga allians om ett vidgat reservat hjälpte föga. Och nu visar man med skrämmande tydlighet att fåglar, djur och natur är totalt likgiltigt. Man kanske hoppades att hägrarna skulle svälta ihjäl, alternativt ge sig iväg? Solnas styrande borde skämmas. Tack igen till Solnapartiet!

  1. Född och uppvuxen i Råsunda

   Helt obegripligt att Pehr Granfalk , alliansen och Bergshamrapartiets vilde inte hörsammade WWFs brev till politikerna om ett vidgat naturreservat! Inga argument biter på Pehr Granfalk och hans gäng när det gäller Råstasjön. Att de inte bryr sig om hägrarna förvånar mig inte. Bra initiativ Lars-Ove att du agerar i frågan gällande matningen av hägrarna.
   Hoppas på Solnapartiet i kommande val!

 2. Gudrun Jansson

  Intressant för bl.a turister att titta på fåglarna. Vad har Solna Kommun för problem som inte kan bidra till matningen. Privatpersoner är guld värda som matar. Kommunen borde skämmas.

 3. Gurra Aktersnurra

  Varför ens mata dessa Hägrar? Ju mer man matar, ju mer lata kommer de bli och tillslut glömma bort hur man letar upp egen mat. Alla andra djur i naturen kan hitta mat själva. Idioti!

  1. Lars-Ove Inläggsförfattare

   Dessa hägrar kommer från den stam som fanns i stora burar på Skansen. De släpptes fria/smet och häckar på Djurgården. För många år sedan började de komma till Råstasjön, och privatpersoner började mata dem. På så sätt präglades de på Råstasjön till vintern.

   På samma sätt ska de propellrar som sitter på flottarna hålla vattnet öppet, men de är trasiga…och förvaltningen vet om det.

   Att då inte mata dem, är lika med att låta de svälta. Vi får leva med det vi har skapat.

 4. Pingback: Solnapartiet agerar när Solnas styre inte bryr sig! - Solnapartiet

Kommentarer är stängda.