Isen lägger sig allt mer på Råstasjön

Det har inte varit speciellt kallt i vinter, men trots det så ligger isen på Råstasjön och skridskoåkarna är ute.

Men fortfarande så är de två omrörarna som ska hålla öppet vatten för våra vattenfåglar inte igång. Trots att dessa felanmäldes i början av december, och att Solna lovat att det ska knackas is manuellt för att hålla öppet vatten så började detta knackande först i måndags, 8 januari.

Det är inte acceptabelt att Solna beställer en tjänst, och sedan inte följer upp att den verkligen levereras.

Foto Lotta Quiding

Nu har vi ett läge där andfåglarna trängs i den lilla fickan med rörligt vatten vid utloppet av sjön. En plats som är känd för sitt smutsiga vatten med oändligt mycket skräp. Hur påverkar det gräsänder och andra?

 

I sydväst där bland annat hägrarna får sin fisk är det minimalt med öppet vatten, och i princip har änderna flytt fältet och kvar är bara kanadagässen. Bilderna nedan är tagna efter två dagar med minusgrader. Notera att det redan fryst till ny is där det knackats för et par timmar sedan.

Visst är det ett Vasst reservat som vi fått!

Isen brer ut sig allt mer

Bara kanadagässen vill vara kvar

 

En tanke kring ”Isen lägger sig allt mer på Råstasjön

  1. Född och uppvuxen i Råsunda

    Inte meningen att invånare i Solna ska behöva ta pengar ur egen ficka för att utfodra fåglarna.
    Solna stad borde skämmas för kommunen har bra ekonomi men Råstasjöns fåglar är ingen fråga som har hög prioritet. Det mesta som hör Råstasjön till är så infekterat sedan Mark och Miljööverdomstolen upphävde detalplanen i Arenastaden. Kommunstyrelsens ordförande hade om han velat endast behövt ringa ett telefonsamtal så hade fåglarna blivit utfodrade. Eller så hade han kunnat delegera till någon annan. När ska de styrande Solna förstå att Råstasjön är en Pärla och sluta bråka om det mesta som rör sjön!

Kommentarer är stängda.