Fortsatt strid om Råstasjön – SVT Stockholm

SVT hade i dagens morgonsändning ett reportage om naturreservatet vid Råstasjön. Så här inleder SVT sitt reportage:

Efter många års kamp mellan naturvänner och kommunen har Råstasjön i Solna utsetts till naturreservat. Men trots att kommunen nu fredar sjön är många återigen kritiska, nu till reservatets utformning.

– Det är ett rent PR-jippo, när man gör det här istället för att göra ett ordentligt reservat med buffertzoner, för att skydda området mot framtida förbyggelse, säger Lars-Ove Löf ur nätverket ”Rädda Råstasjön”.

Gruppen har stridit sedan 2012 då Solna kommun tillkännagav sina planer om att bygga 1.800 bostäder nära sjön.

Förslaget bantades till 700 bostäder men ivriga motståndare drev fallet ända upp i mark- och miljööverdomstolen där alla planer på bostadsbyggnation inom strandskyddsområdet krossades.

Läs resten av reportage här, och se på video nedan. Först reportaget från morgonen, sedan det från 18:30 sändningen.

Magnus Persson säger i det senare reportaget att han tycker det är en bra avvägning att enkelrikta Sjövägen. En väg som går rakt igenom Solnas nya naturreservat. Vi har lagt till en film sist i detta inlägg som visar på hur det såg ut på Sjövägen i augusti 2016, det har inte blivit bättre – och detta är Solnas styrande stolta över (det är genomfart förbjuden 16-18).2 tankar kring ”Fortsatt strid om Råstasjön – SVT Stockholm

  1. Solnabo

    Allt kan förstås inte rymmas i ett kort nyhetsinslag. Därför kanske vi bör påminna om hur det gick till när det alldeles för snåla reservatet röstades igenom i Solnas kommunfullmäktige. Världsnaturfonden hade i ett brev till den styrande alliansen vädjat om att man skulle följa naturskyddsföreningens förslag på en större yta och därmed ge det känsliga området en buffertzon. Det tycktes inför omröstningen den 18 december som om naturvännerna skulle segra då Bergshamrapartiets styrelse med fem röster mot två ville ha det större reservatet.
    Samma dag satte sig emellertid en ung moderat i sin Porsche och körde till Bergshamra. Där träffade han en Bergshamrapolitiker som inte hade något emot att svika sina partikamrater – eller Råstasjöns framtida växt-och fågelliv. Tillsammans skrev herrarna ihop en överenskommelse som kl 17.59 (fullmäktige sammanträdde kl 18.00) presenterades. Så gick det alltså till när den styrande borgerliga alliansen ”vann” med en röst. En Pyrrhusseger kommer det att visa sig. I höst är vi många som kommer att minnas det fulspel som den desperata alliansen ägnade sig åt. Allt för att krympa ett älskat naturområde! (Mannen som svek har f ö lämnat Bergshamrapartiet och blivit moderat)

  2. Född och uppvuxen i Råsunda

    Även om det är tråkigt att striden om Råstasjön trappats upp är det bra att SVT har uppmärksammat det och tydliggör vad striden handlar om. Ett stort tack till Råstasjöns kämpe Lars-Ove för att du aldrig tappar modet!
    Magnus Perssons argumentation är tunn och inget jag överhuvudtaget köper. Märks att han ej tagit till sig WWFs argumentation gällande naturreservatet vilket är mer än beklagligt!

Kommentarer är stängda.