Ett vasst naturreservat – vad har gått fel

Råstasjön är fantastisk, en oas mitt i stan. Den ger oss en möjlighet att komma ut i naturen vilket många utnyttjar. Och då man gör det kan man titta på de många fåglar som finns. För det är väl så här vi är vana att se bilder från Råstasjön.

Gräsänder betar på östra stranden, nedanför minigolfen

Det har nu gått ett halvdussin år sedan byggbodarna flyttades bort. Drygt tre sedan kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk invigde reservatet med pompa och ståt. Det skulle bli ett vasst reservat, men något verkar ha gått fel.

Marken där byggbodarna stod är som den lämnades av PEAB, ingenting har gjorts för att återställa den. Solna hade ju ”glömt” att kräva återställning av marken då de gav dispens från strandskyddet till PEAB. Alla var ju så säkra på att det skulle byggas 1800 lägenheter vid sjön. Kan det vara för att Solna inte har pengar till arbetet att återställa.

Den 20 november var vi ute och tittade på de delar av reservatet som kallas för Zon 5 och ligger mot Evenemangsgatan och Råsta strandväg. Att området mot Evenemangsgatan inte är återställt är ju rätt så uppenbart, men det är skrämmande att se hur övriga delar av Zon 5 behandlats.

Vi anmälde det som finns i detta inlägg till Miljöförvaltningen och de var mycket snabba med att göra en inspektion baserat på vår information. Det har redan hänt saker – och det kommer nog hända mer som är positivt för naturreservatet.

Men låt oss ta en promenad runt halva sjön, men då inte på stigen runt sjön, utan vi gör en liten avvikelse och går på utsidan av reservatet från utloppet.

Nu några bilder vid utloppet inne på reservatet. Är det ett skräpupplag, eller kanske det går att göra lite trevligare?

Här har någon röjt upp – kommer det bli en parkering för besökare till arenan, eller blir det återskapande av naturen som var innan bygget startade. Detta är en del av naturreservatet.
Så praktiskt att man flyttat skräpet till kanten så det blir en stor grusyta
Det här är inte stenar som hör hemma i ett naturreservat – men i Solna verkar det gå bra.
Plast och avfall slängt bakom grushögar som tippats i reservatet
Undrar om det finns bygglov för detta upplag? Det kan inte vara så trevligt för de som köpt lägenheter för stora pengar att ha ett sopupplag utanför fönstret
Undrar vad en gammal dieseltank gör i ett naturreservat
Varför dumpar man grus och asfalt här? Bara för att man kan?
Vilken tur att det finns en papperskorg. Men varför lämna kravallstaket och en grov vajer. Måste varit besvärligt att ta med sig.
På Råsta strandväg dyker det upp en skylt om att det är bygginfart. Det konstiga med det är att det inte ska finnas något bygge till vänster. Det är nämligen naturreservatets område
Det visar sig vara en perfekt tipp för olika sorters byggavfall, och en stor mängd betongsuggor förvaras här.
De blåa säckarna och de gula kartongerna är tippade här under de senaste dagarna……..
…..vilket tydligt syns på de orörda kartongerna
Har svårt att se att detta ska vara i ett naturreservat – men det verkar gå bra i vårt ”Vassa reservat”
Undrar varför det är reklam för Volvo i reservatet?
Det är det som kallas Zon 5 som vi dokumenterat. De flesta tänker då bara på området där byggbodarna stod, men det finns som ni ser även tre områden direkt efter Råsta strandväg som ingen verkar bry sig om

Vi har noterat att de styrande partierna (M, C, MP, L och KD) avsatt hela 1 miljon för att förbättra och utveckla våra naturreservat. Undrar vad de tänker göra med de pengarna. Kan vi hoppas att det kan användas till att få bort skräpet och restaurera de områden som vi kort dokumenterat här.

Man kan undra vad PEAB/Fabege har för hållhake på kommunen eftersom de verkar komma undan med konstigheter.

Vidare hoppas vi att kommunen ändrar sig rörande ladugården på Överjärva – renovera och spara den till eftervärlden.

Lägger upp kartan med reservatsgränserna som Solna tagit fram, hoppas ni kan orientera er.

En tanke kring ”Ett vasst naturreservat – vad har gått fel

  1. Eva Hjelm

    Så sorgligt att se hur naturreservatet behandlas. Som om naturen och alla djur som bor där och människor somvistas där inte räknas? Som om man kan göra hur ”man” vill utan några som helst påföljder. För det verkar vara så det är…
    Naturvän

Kommentarer är stängda.