WWF om Råstasjön – varför den måste skyddas #RäddaRåstasjön

Världsnaturfonden presenterar i denna fem minuter långa film sin syn på varför Råstasjön måste bevaras och inte cementeras som Alliansen vill.

WWF-film

Råstasjön – En Svensk Pärla 2013 www.wwf.se/svenskaparlor

Sommaren 2013 utsåg WWF Råstasjön och dess omgivningar till Stockholms Läns Svenska Pärla – ett naturo…mråde som har högt skyddsvärde och som behöver ett bättre och utökat skydd.

Se filmen – i den berättar vi mer om Råstasjön och Svenska Pärlor.

Råstasjön är ett mycket artrikt naturområde. Här finns det mer än 180 fågelarter, flera fladdermusarter och många unika växter. Hit kommer tiotusentals människor regelbundet för att motionera, koppla av och må bra. I ett allt mer tättbebyggt Solna är naturområdet viktigt både för den biologiska mångfalden och för boende och besökare. Det är med andra ord en vacker och viktig plats för både människor och natur – en Svensk Pärla helt enkelt.

Men naturområdet är fortfarande hotat. För en dryg vecka sedan, den 21 maj, beslutade en majoritet av politikerna i Solnas Stadsbyggnadsnämnd att byggplanen om 600 nya bostäder vid Råstasjön ska genomföras. En stor del av dessa bostäder ligger inom strandskyddat område!

För väldigt många, särskilt av de som bor nära Råstasjön, är det här inte acceptabelt. Nätverket Rädda Råstasjön har länge kämpat för naturområdet. Bland annat har de samlat in fler än 18500 namn som protesterar mot den nya byggplanen. De kräver att all ytterligare bebyggelse stoppas. De vill precis som WWF att området istället ska skyddas, vårdas och utvecklas till ett naturreservat. Men varken deras protester eller strandskyddet hjälper. De styrande politikerna vill fortfarande bygga vid Råstasjön.

Vi undersöker nu möjligheterna att, tillsammans med andra organisationer, överklaga beslutet och stoppa byggandet. Om politikerna, i de styrande partierna i Solna, menar allvar med att skydda biologisk mångfald i kommunen är det inte seriöst att bygga i Råstasjöns strandskyddade område. Lika illa är det att föreslå naturreservat bara för en del av sjön.

WWF uppmanar Solnas politiska ledning att ta sitt ansvar. Sveriges natur behöver och förtjänar ett bättre skydd!

Engagera dig och hjälp till!

Länkar: WWF Svenska Pärlor www.wwf.se/svenskaparlor

Artiklar DN.se
http://blogg.dn.se/epstein/2014/05/22/alliansen-trumfar-igenom-bebyggelse-intill-rastasjon/
http://www.dn.se/sthlm/byggbraket-har-blossat-upp-igen/

Nätverket Rädda Råstasjön https://raddarastasjon.se/ https://www.facebook.com/RaddaRastasjon

Namninsamling för Råstasjön http://namninsamling.se/index.php?nid=7312

En tanke kring ”WWF om Råstasjön – varför den måste skyddas #RäddaRåstasjön

  1. Uppvuxen i Råsunda

    Viktig information!
    Filmen sprids på facebook. Hörde precis från en ungdom som är med på facebook att WWFs film kom som reklam.
    Det är ju jättebra marknadsföring för Råstasjön!

Kommentarer är stängda.