Ett okänt grönområde i Sundbyberg

Madenbäcken, eller Råstabäcken, är det vattendrag som löper strax norr om Sundbybergs rackethall i Ör. Denna bäck sträcker sig från Rinkeby och fram till Råstasjön och är Råstasjöns viktigaste vattentillflöde.

IMG_4523

När man närmar sig Hallonbergen passerar man Råsta gård som ser ut som en riktig lantlig idyll och kan ge illusionen av att man befinner sig långt från Stockholm. I själva verket är tunnelbanestationen vid Hallonbergens centrum bara några hundra meter bort.

IMG_4527

Området kring Madenbäcken är en viktig spridningskorridor mellan Råstasjön och Ursviksområdet och har likt Råstasjön en rik fauna och flora. För att långsiktigt säkerställa Madenbäcken och Råstasjön behöver Madenbäcken restaureras på ett varsamt sätt – men bäcken och naturen hotas av Sundbyberg stads planer på byggnation.

IMG_4528

Nätverk Ör är en systerorganisation till nätverket Rädda Råstasjön och består av några boende i stadsdelen Ör i Sundbyberg. Nätverk Ör vill arbeta för att skydda Ör från hotande förtätning och naturligtvis att rädda grönområdet kring Madenbäcken.

Nätverk Örs sida på Facebook

Foto: Maria Thiessen

En tanke kring ”Ett okänt grönområde i Sundbyberg

  1. Ingela Runsten

    Tack Maria för bra text och mycket fina bilder.Bild nr 2 ett motiv jag sett massor av gånger genom åren. //Ingela

Kommentarer är stängda.