Bostäder eller kontor – Solnaalliansens flexibla prioriteringar

De flesta av oss håller med om att Solna, Stockholm och Sverige måste bygga nya bostäder i en långt snabbare takt än vad vi hittills har gjort. Men har då Solnas styrande allians under de senaste sexton åren verkligen prioriterat bostadsbyggandet? Nej, tvärtom har man relativt andra kommuner i mycket hög grad främjat byggandet av kontor och företagslokaliseringar i exploateringsprojekt. På Solnas hemsida är PR-avdelningen stolta över varje nytt huvudkontor som kommunen attraherat, och våra politiker berättar ivrigt om topplaceringarna i ”Årets företagsvänligaste kommun”.

Under måndagens fullmäktige (länk) fördes en diskussion i ämnet. I en interpellationsdebatt diskuterades hur Solna framöver bör fördela byggandet mellan kontor och bostäder. Ledande företrädare för alliansen uttryckte här hur viktigt det är att Solna även framgent ger företräde åt kontor och kommersiella ytor.

Solnas allians verkar dock ha en ytterst flexibel inställning till denna prioritering. När man läser Solnas inlagor till Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen är det nämligen plötsligt bostäder som är det enda kommunen bryr sig om. I dessa inlagor får man intryck av att det är helt centralt för bostadsförsörjningen (av hela Stockholms län) att 700 bostadsrätter får byggas just vid Råstasjön, med sjöutsikt inom strandskyddat område. Vackert att Solnas styrande vurmar för de bostadslösa. Problemet med resonemanget är ju bara att dessa 700 lägenheter med lätthet kunnat inrymmas i Arenasstaden – om vi hade haft en styrande allians som ville se en lite annan fördelning mellan kontor och bostäder!

Johan_punk_hager_ etologen.wordpress.com

Foto Johan Lind – Häger som undrar vad som händer. Det finns mycket mer på https://etologen.wordpress.com/

 

2 tankar kring ”Bostäder eller kontor – Solnaalliansens flexibla prioriteringar

  1. Ingela Runsten

    Johan! Vilken stilig häger du har fotograferat! Bra att du brinner för att rädda Råstasjön och även att du är aktivt i den kampen! Hoppas Mark och Miljööverdomstolen säger nej till bygget!

    1. Johan Lind

      Tack Ingela 🙂 , men ffa tack till alla i nätverket som sliter med namninsamling, webb-jobb, jobb i det tysta vad gäller planering, dokumentläsning, koll på kommunens aktiviteter och kalendarium, skrivande av överklagan eller insändare till tidningar, alla som håller frågan levande dagligen, och så vidare och så vidare! Många har jobbat långa timmar. Och som du säger, nu håller vi tummarna inför domen.

Kommentarer är stängda.